Rusija za luknjo v ISS obtožuje ameriško astronavtko

Dare Hriberšek

15. avg 2021 ob 16:09:33

Saga o luknji, ki se je pred skoraj tremi leti pojavila v plašču orbitalnega modula vesoljskega vozila Sojuz MS-09, parkiranega na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), se nadaljuje. Pred dnevi je namreč ruska tiskovna agencija TASS objavila članek, v katerem se sklicuje na neimenovanega visokega uradnika ruske vesoljske agencije Roskozmos in v katerem navajajo, da je ameriška astronavtka Serena Auñón-Chancellor tedaj doživela živčni zlom in namenoma poškodovala plovilo Sojuz, da bi se lahko predčasno vrnila na Zemljo.

29. avgusta 2018 so nadzorniki v NASINEM centru v Houstonu opazili manjši padec tlaka na ISS. Posadko so opozorili na težavo in ta je pozneje našla luknjico premera 2 mm v plovilu Sojuz, ki je na ISS pristalo že dva meseca prej. Kozmonavt Sergej Prokopjev, ki je poveljeval posadki, je problem rešil z nekaj gaze in epoksija ter luknjico uspešno zamašil. Posadka pri tem ni bila v nobenem trenutku v posebni nevarnosti so pozneje sporočili. Roskozmos je nato sprožil preiskavo, v kateri so ugotovili, da je bila luknja napravljena z vrtalnikom in da je tisti, ki se je vrtanja lotil, to počel precej nespretno, saj so bile v okolici luknje vidne posledice zdrsavanja svedra. Šef Roskozmosa Dimitrij Rogozin je tedaj dejal, da je to najverjetneje posledica vrtanja v območju mikrogravitacije, kar je pomenilo, da je prst krivde uperjen v nekoga iz posadke. Zdaj so vrtanja obtožili Auñón-Chancellorjevo in pri tem brez milosti objavili podrobnosti njenega tedanjega zdravstvenega stanja. Med bivanjem na ISS je namreč utrpela vensko trombozo na vratni žili, ki so jo pozneje na tleh uspešno pozdravili, po mnenju Rusov pa naj bi bila ta bolezen razlog za vrtanje v plašč vesoljske postaje.

Američani so že v prvi fazi preiskave ponudili posnetke videonadzornega sistema na ISS, ki so pokazali, da nihče od članov posadke v času, ko naj bi luknja nastala, ni zadrževal v Sojuzu oz. ruskem sektorju postaje. Rusija tako argumentacijo zavrača, saj kot navaja članek TASS, na ključnem delu posnetkov ni videti Auñón-Chancellorjeve, sploh pa so bili lahko video posnetki prirejeni. ZDA doslej tudi še niso pristale na testiranje njihovih članov posadke s poligrafom, prav tako niso dovolile pregleda vrtalnikov in drugega orodja, ki se je tedaj nahajalo na ISS.

Po mnenju NASE je luknjo zakrivil delavec na tleh, svojo napako pa skušal prikriti tako, da jo je precej nespretno zamašil, ta zamašek pa je nato v vesolju zaradi temperaturnih nihanj popustil. Gre za teorijo, ki je Rusija nikoli ni posebej preiskovala. NASA je na petkovi tiskovni konferenci odločno zavrnila ruske navedbe ter izrazila podporo Auñón-Chancellor, ki da je spoštovana članica astronavtske skupnosti.