Saga o poškodbi ISS se nadaljuje

Dare Hriberšek

15. sep 2018 ob 18:56:01

Zgodba o tem, kako je v plašču orbitalnega modula vesoljskega vozila Sojuz MS-09 nastala luknjica premera 2 mm, zaradi katere je 30. avgusta v Mednarodni vesoljski postaji (ISS) rahlo upadel tlak, dobiva novo razlago, s tem pa tudi povsem nov zaplet.

Ruski časnik Kommersant se namreč sklicuje na dobro obveščene vire pri ruski vesoljski agenciji Roskosmos, ki trdijo, da so luknjo zvrtali ameriški astronavti in sicer z namenom, da bi se lahko predčasno vrnili domov. Eden od njih naj bi namreč resneje zbolel in preostali del ameriške posadke naj bi mu želel omogočiti popolno zdravstveno oskrbo na zemlji. Del Sojuza, v katerem se nahaja poškodba, pa bi med vračanjem na zemljo takointako zgorel v atmosferi.

Teorija je vsekakor čudna, me drugim tudi zato, ker vrtanje v breztežnostnem prostoru ni trivialno opravilo in bi ga težko opravil en sam član posadke. Drži pa, da so se na človeških orbitalnih postojankah v preteklosti že primerili mini upori in člani posadke so tam zgoraj tudi že resno zboleli.

NASA se za zdaj na vse to še ni odzvala, niti na vprašanja novinarjev ali drži, da je Roskosmos od njih že zahteval podatke o zdravstvenem stanju ameriškega dela posadke. Poveljnik ISS Drew Feustel, sicer Američan, pa je tako različico dogajanja ta teden v pogovoru z novinarji že ostro zanikal, rekoč: "Lahko kategorično zatrdim, da posadka ISS brez vsakega dvoma ni imela nič s to zadevo. Še več, mislim, da je sramotno, da kdo sploh trati čas s takimi trditvami."

O incidentu sicer še vedno teče preiskava.