Vesoljski drobir naluknjal Mednarodno vesoljsko postajo

Dare Hriberšek

31. avg 2018 ob 16:36:02

V noči s srede na četrtek je bilo na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) precej napeto. Medtem, ko je šestčlanska posadka trenutno 56. ekspedicije še spala, so kontrolorji na zemlji zaznali manjši padec pritiska, ki pa ni bil tolikšen, da bi kozmonavte vrgli iz sladkega sna. Zjutraj pa so skupaj z obema kontrolnima centroma v Houstonu in Moskvi začeli iskati vzrok za incident in ga kmalu odkrili. Šlo je za luknjo premera približno 2 mm, v vrhnjem delu plašča vesoljskega vozila Sojuz MS-09, ki je trenutno pritrjeno na modul Rassvet na ruskem delu postaje. Sojuz je sicer na ISS junija pripeljal zadnje tri člane trenutne posadke in se po končani nalogi ne bo vrnil na zemljo.

Če ste si ogledali film Gravity, v katerem vesoljski drobci dobesedno prerešetajo vesoljsko postajo, ne, ni bilo tako hudo. Je pa luknjico najverjetneje prav tako povzročil kak leteči drobec in posadka jo je za silo zakrpala s pomočjo z epoksijem prepojene gaze. Trenutno pa iščejo bolj dolgotrajno rešitev in izvajajo teste, da bi našli še morebitne dodatne poškodbe na zunanjem obodu ISS.

Kot so danes zatrdili pri Nasi, vsi sistemi na ISS delujejo normalno, posadka pa zaradi incidenta ni bila izpostavljena nobeni nevarnosti. Sicer pa je postaja, ki okoli zemlje drvi s hitrostjo okoli 28.000 km/h, močno izpostavljena trkom z različnimi manjšimi vesoljskimi objekti, zato je obdana s posebnim zaščitnim plaščem, medtem, ko ima tam začasno parkirani Sojuz tovrstne zaščite precej manj. Večje objekte, med katerimi je tudi precejšnja količina smeti človeškega porekla, pa Nasa ves čas spremlja, ISS pa se jim lahko po potrebi izogne s pomočjo potisnih šob, ki spremenijo njeno smer ali višino leta nad zemeljskim površjem.