Roskosmos: luknjo v ISS je napravil vrtalnik!

Dare Hriberšek

6. sep 2018 ob 09:27:47

Pred tednom dni smo poročali o incidentu, ki se je odvil na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Zaradi luknjice premera 2 mm v orbitalnem modulu vesoljskega vozila Soyuz MS-09 - to je trenutno pritrjeno na ISS - je v postaji ponoči upadel tlak. Luknjo je posadka pozneje uspešno zamašila in zdelo se je, da je drame konec.

Sprva so namreč domnevali, da je luknjo povzročil kak vesoljski drobec, a sveže informacije, ki prihajajo iz ruske vesoljske agencije Roskosmos kažejo, da je bila zadaj očitno človeška malomarnost. Direktor Dmitrij Rogozin, ki so ga na čelo agencije postavili prav zato, da bi v njej napravil red, je namreč prek državne tiskovne agencije sporočil, da so iskanje krivca že uspeli zožiti na tehnološko napako pri izdelavi kapsule. Te sicer izdelujejo v državnem podjetju Energia. Po njegovih besedah je ob poškodbi videti sledove zdrsavanja svedra, zato menijo da je luknjo, verjetno po pomoti, napravil nekdo na zemlji. Nato pa svojo napako skril tako, da je luknjo preprosto zalil z lepilom. Če bi napako prijavil, bi problem zlahka rešili z varjenjem, saj je obod kapsule narejen iz aluminijeve zlitine.

Kot poroča Ars Technica, to niti ni prvi tak incident. Nekdanji uslužbenec Energie je namreč izpovedal, da se je na las podobna napaka primerila že pred leti, le da je delavec luknjo zapolnil z epoksijem. V preiskavi so krivca našli in pozneje je zaradi tega izgubil službo.

Nasa za zdaj ne želi komentirati Roskosmosove različice razjasnitve incidenta.