Uradno: Samsung Galaxy Fold preložen za nedoločen čas

Matej Huš

23. apr 2019 ob 20:50:09

Poročila o novih Samsungovih telefonih Galaxy Fold, ki se prepognejo, a se ob tem često poškodujejo, so bila dovolj resna, da je Samsung preložil začetek prodaje novih telefonov. Včeraj so sporočili, da bodo odpovedali predstavitvena dogodka v Šanghaju in Hongkongu, danes pa so odpoved razširili na cel svet. To pomeni, da tudi ameriški in evropski kupci telefona še ne bodo mogli kupiti. V ZDA bi moral prispeti 26. aprila, v Evropo pa 3. maja.

Telefon, ki stane 2000 dolarjev, se prepogne in ima zaslon po celotni strani. Samsung je trdil, da je po rezultatih laboratorijskih testiranj moč telefon odpreti in zapreti vsaj 100.000-krat, ne da bi ga poškodovali. Toda v praksi se je izkazalo, da ga je moč vidno poškodovati že v nekaj dneh. Samsung je zato napovedal obširno preiskavo, v sklopu katere bodo vpoklicali vse razdeljene promocijske in testne primerke telefona. Samsung je telefone, ki so jih novinarji preizkušali v teh dneh, tako ali tako zgolj posodil. Kot je Samsung zapisal v obvestilu za javnost, bodo v prihodnjih tednih razkrili nov datum za začetek prodaje telefona. Do tedaj bodo telefon popravljali. Prve analize kažejo, da je problem v pregibnem delu (tečaj).

Nekateri preizkuševalci so s telefona pomotoma odtrgali zaščitno plast, ki je na prvi pogled videzi kot običajna plastična folija, ki jo imajo telefoni v prodaji pred prvo uporabo. Drugi so poročali o odpovedih delov zaslona in izboklinah, ki so se pojavljale v okolici pregiba. Telefon, ki stane 2000 dolarjev, si seveda takšnih površnosti ne more privoščiti, zato ga bo Samsung popravil.

Vse skupaj pa je voda na mlin konkurenti Huaweiju, ki pripravlja svoj prepogljiv telefon Mate X. Ta bo naprodaj junija in zagotovo ne bo zadnji predstavnik nove generacije prepogljivih telefonov.