Snap lansiral mini drona

Jurij Kristan

1. maj 2022 ob 22:25:06

V Snapu so po letih govoric na trg poslali mini drončka z imenom Pixy, ki je v prvi vrsti namenjen snemanju sebčijev.

Družbo Snap najbolj poznamo po tisti aplikaciji za fotke, ki ni Instagram, torej Snapchatu. Toda v želji po razvijanju tehnik za snemanje sebčijev so šli dlje od svojega poglavitnega tekmeca, saj so že pred časom učinkovito potiskali rabo animiranih filtrov, ki jih danes najdemo v sleherni video aplikaciji, in lansirali linijo očal s kamericami, Spectacles, ki imajo v četrti generaciji celo zaslonček in so torej polnopravna AR očala. Konec tedna so pokazali svoj drugi kos strojne opreme: mini trota Pixyja, ki ima bolj ali manj eno samo bistveno nalogo - snemati fotke svojega lastnika iz dotlej še nedosegljivih zornih kotov. V delu je bil kar šest let, saj smo prve napovedi o tosortni napravi lahko zapazili že leta 2017.

Pixyjeva končna oblika je očitno osredotočena na nizke stroške in enostavnost upravljanja. Naprava je tako zelo majhna in lahka - tehta dobrih 100 gramov in sede v odraslo dlan. Med prednostmi je gotovo preprostost rokovanja, saj zna letalnik z rabo navzdol obrnjene kamerice sam vzletati in pristajati na dlani ter slediti glavi svojega lastnika; pospraviti pa ga je mogoče celo v žep. Za nadzor ne potrebuje niti telefona, saj ima en sam vrtljiv gumb za izbiro enega od šestih režimov letenja, na primer kroženje okoli lastnika. Po drugi plati leti trajajo zgolj do 20 sekund in v neposredni lastnikovi okolici, trot se mora prav tako izogibati vetrovnim razmeram ali vodi. 12-megapikselna kamera snema solidne fotografije in precej klavrn video, shramba za vsebino v napravi je velika 16 gigabajtov. Ko je dron v rokah, se podatki lahko brezžično pretočijo na telefon.

Pixy je trenutno na voljo v ZDA in Franciji, za slabih 250 evrov. S tem gre za poceni alternativo dražjim in tudi precej zmogljivejšim mini dronom, kot sta DJI Spark in Mavic Mini, pri čemer sta slednja uporabna tudi za snemanje okolice, Pixy pa niti ne. Pri Snapu so trenutno z načrti glede dronov previdni in si predvsem želijo, da bi Pixy ljudi prepričal, da so takšne sorte naprave za snemanje fotk iz ekstremnih Myspace kotov koristne, oziroma nekaj, za kar se splača vreči več sto evrov.