Microsoft predstavil OS v oblaku Windows 365

Jurij Kristan

15. jul 2021 ob 13:01:04

Pri Microsoftu bodo v začetku avgusta virtualizacijsko storitev Azure Virtual Desktop nadgradili v elegantnejšo Cloud PC, z operacijskim sistemom Windows 365.

Storitve, kjer lahko v oblaku poganjamo ne samo posamezno programje, kot so igre, temveč celotna namizja, niso nekaj novega; tudi Microsoft tu ponuja Azure Virtual Desktop. Rešitve te sorte so primerne predvsem za tiste, ki morajo imeti svoje delovno okolje na več napravah, po možnosti na različnih fizičnih delovnih mestih. Pandemija covida-19 in posledičen razmah hibridnega dela iz pisarne ter doma sta očitno velikana iz Redmonda spodbudila, da svojo ponudbo okrepi. 2. avgusta prispe servis Cloud PC, ki bo ponujal virtualna namizja, gnana z operacijskim sistemom Windows 365.

Okna 365 bodo imela konkretno obliko desetke ali (ko ta prispe) enajstke, uporabnik pa bo lahko do njih dostopal skozi brskalnik ali namensko aplikacijo Remote Desktop, ki bo omogočala dostop tudi iz macov, Linuxa, iPadov in Androidnih naprav. O ceni natančneje še niso spregovorili in bodo počakali do avgusta, sodeč po prvih podatkih pa naj bi šlo za preproste mesečne naročnine - za razliko od obstoječe storitve, kjer cena variira glede na obremenitev oblaka. Uporabnik bo lahko na štartu izbiral med dvanajstimi konfiguracijami virtualnih mašin, od pohlevne z enim procesorjem in 2 GB Rama pa do zmogljive delovne postaje z osmimi CPUji. Storitev Office 365 bo sicer obenem ostala povsem samostojna in tam sprememb ne bo.

Platforma Cloud PC/Windows 365 naj bi bila po Microsoftovih oglasnih predstavitvah sodeč v prvi vrsti elegantnejša od dosedanjih in konkurenčnih rešitev. Administratorji naj bi bili zmožni zgolj "v roku minut" na noge postaviti namenska virtualizirana okolja za celoten oddelek uslužbencev, ti pa bi lahko pri delu hitro preskakovali med napravami in delovnimi mesti, pri čemer se bodo podatki samodejno shranjevali v oblak. Takšno storitev so v Redmondu bržkone začeli raziskovati že pred kakšnim desetletjem, ko so razvijali poganjanje iger iz oblaka v projektu Arcadia. V preteklem letu so razni izpusti informacij projekt označevali tudi s kodnim imenom Deschutes. V podjetju pravijo, da pandemija kot taka ni razlog za razvoj, ga je pa gotovo pospešila.