Google Stadia novembra s plačljivo preizkusno različico

Jurij Kristan

7. jun 2019 ob 06:35:20

Pri Googlu so po desni prehiteli norijo prihajajočega sejma E3 in pojasnili mnogo podrobnosti o ambicioznem servisu za pretočno igranje Stadia. Najbolj zagnani ga bodo lahko preizkusili letošnjega novembra, a bodo za to plačali 120 evrov. Takrat bo štartal v štirinajstih državah in z nekaj čez tridesetimi igrami. Naslednje leto dobi polno obliko z brezplačnim in premijskim računom.

Ko je Google marca najavil storitev za pretočno igranje Stadia, sta se v odzivih mešala navdušenje in zadržana previdnost. Obljub o hitrem poganjanju iger v oblaku, ki bi jih nato lahko igrali že na šibkih napravah, smo se pač doslej že naposlušali, pa jih še nihče ni v celoti izpolnil. Predvsem pa pri Googlu takrat niso navedli najpomembnejših podrobnosti: cene in izbora iger, na katerih takšni servisi stojijo ali padejo. Zdaj je družba izrabila rastočo pozornost javnosti pred največjim ameriškim igričarskim sejmom E3 in razkrila večino doslej manjkajočih detajlov.

Stadio bodo odprli novembra v preizkusni inačici in sicer v štirinajstih državah: ZDA, Kanadi in dvanajstih zahodnoevropskih državah, med katerimi ni Slovenije (kar res ni presenečenje). Dostopna bo vsakomur ... ki bo pripravljen zanjo odšteti 120 evrov, kolikor bo stal paket Founder's Edition. Z njim bo dobil hardverski vmesnik Chromecast Ultra za pretakanje slike v ločljivosti 4K in HDR barvah, kontroler iz omejene serije v temno-modri barvi ter tri mesece naročnine na premijski račun Stadia Pro zase in za prijatelja (tako imenovan Buddy Pass). Naročnina Stadia Pro bo sicer znašala deset evrov mesečno in bo obvezna za pretakanje na najvišji kvaliteti - 4K/60 fps v HDR barvah in s prostorskim zvokom 5.1. Za to naj bi bila dovolj internetna linija prepustnosti 35 megabitov na sekundo. Zastonjkarji, ki bodo na servis lahko vstopili enkrat v letu 2020 skozi račun Stadia Base, bodo omejeni na kvaliteto 1080p/60 fps s stereo zvokom. Igre bodo tekle skozi brskalnik Chrome na računalnikih in telefonih Pixel 3 ter 3a. V prihodnosti naj bi prišla podpora za nadaljnje naprave. Kontroler bomo lahko kupili tudi posebej in bo stal sedemdeset evrov.

Razen tega bo Stadia igričarska tržnica kot vsaka druga, od Steama do konzolnih trgovin. Igre bo potrebno kupovati v klasičnem smislu, bodo pa imetniki premijskega računa deležnih popustov in zgodnejšega dostopa do najnovejših iger, kot je to že v navadi. Ob novembrskem lansiranju bo na spisku nekaj čez trideset naslovov, med katerimi so predvsem težkokategorniki od Doom Eternala do Metro Exodusa in Raga 2, pa tudi ekskluzive, kot je Gylt, avtorjev špila Rime. Ob tem je Googlova predstavitev postregla tudi z najavami iger: videli smo diablovski Darksiders Genesis in ... Baldur's Gate 3. Ki ga delajo Larian Studios, avtorji odličnega niza Divinity: Original Sin. To zadnje je ljubitelje fantazijskega igranja vlog verjetno navdušilo bolj kot karkoli okrog Stadie same.