Microsoft kot kaže načrtuje virtualni operacijski sistem

Dare Hriberšek

20. jul 2020 ob 20:38:38

Šlo naj bi za novo ponudbo tipa namizje kot storitev, zgrajeno na temeljih Microsoftovega Virtual Desktopa, na voljo pa naj bi bila v prihodnjem letu. Kot kaže bo Cloud PC, kot ga delovno imenujejo, del ponudbe 365, in sicer za mesečno naročnino v fiksnem znesku. Kar je drugače kot pri sedanjem najemu virtualnega namizja, pri katerem uporabnik plača glede na porabljene sistemske vire. Zadevo so pri ZDNet odkrili povsem slučajno, prek zaposlitvenega oglasa.

Cloud Pc naj ne bi bil zamenjava za lokalno nameščene Windows in pisarniški paket Office, pač pa jo pri Microsoftu vidijo kot prilagodljivo ponudbo za podjetja, ki želijo svoje stare PC računalnike pretvoriti v tanke odjemalce oz. thin cliente.

Microsoft trenutno že ima storitev, imenovano Microsoft Managed Desktop, pri kateri nameščanje, vzdrževanje in upravljanje operacijskega sistema in ključnih poslovnih aplikacij ter naprav prevzame Microsoft. V paketu je še konfiguracija sistema, varnostni nadzor, analitika in 24-urna podpora uporabnikom. Storitev je na voljo samo nekaterim ključnim strankam iz razreda velikih podjetij.