Aplikacija Windows za poganjanje Windows iz Windows

Matej Huš

21. sep 2024 ob 11:45:33

Microsoft je predstavil aplikacijo z imenom Windows, ki jo lahko uporabljamo v operacijskih sistemih macOS, iOS, iPadOS - in celo Windows, Androidu ter spletnih brskalnikih. Aplikacija je namenjena varni povezavi z Windows prek Windows 365, Azure Virtual Desktop, Remote Desktop, Remote Desktop Services, Microsoft Dev Box in drugih. Z drugimi besedami: aplikacija omogoča pretočno poganjanje Windows z različnih virov. Gre torej za funkcionalno nadgradnjo oziroma zamenjavo Remote Desktop, ki je omogočala dostop do službenega računalnika od doma.

Aplikacija, ki so jo testirali več kot leto dni, podpira nastavljivi začetni zaslon, podporo za več monitorjev, preusmeritev USB (kar omogoča uporabo spletnih kamer, zunanjih diskov, mikrofonov, tiskalnikov in drugih naprav, kot da so priključene neposredno v oddaljeni računalnik) itd.

Za zdaj lahko aplikacijo uporabljajo le lastniki službenih ali šolskih Microsoftovih računov, ne pa tudi domači uporabniki. Prav tako ni nobenih indikacij, da bi se to v prihodnosti spremenilo. Jasno pa je, kaj si Microsoft želi. Če bi v prihodnosti vsi poganjali svoje računalnike neposredno iz oblaka, bi bil Microsoft najbolj zadovoljen - in tudi finančno preskrbljen.

Novo aplikacijo dobimo v vseh spletnih tržnicah: Play Store za Android, App Store za Apple, Microsot Store za Windows.