Države G7 sprejele dogovor o globalni obdavčitvi multinacionalk

Dare Hriberšek

6. jun 2021 ob 18:34:16

Sedmerica najrazvitejših držav je na sinočnjem srečanju finančnih ministrov v Londonu sprejela zgodovinski dogovor o obdavčitvi multinacionalk. Ključna dela dogovora sta dva, prvi je zaveza, da bodo velika podjetja poslej primorana davke plačati v državah, kjer svoje storitve oz. izdelke dejansko prodajajo, ministri pa so se obenem dogovorili še za minimalno stopnjo davka na dobiček v višini 15 odstotkov, kar bo preprečevalo, da si države z davčno stopnjo med sabo konkurirajo.

Sporazum je pomemben zaradi dosedanje prakse velikih podjetij, da so za sedež poslovanja izbrale katero od držav z nizko davčno stopnjo, nato pa dobiček prikazovale in davke plačevala tej državi. Še vedno odmeva primer Amazona.

Podrobnosti bodo sicer še predmet pogajanj v prihodnjih mesecih, bo pa sporazum najverjetneje zajel podjetja z več kot desetodstotno stopnjo dobička. To je že sprožilo bojazen nekaterih držav, da novost ne bo doletela Amazona, ki ima nekoliko nižji delež dobička v prometu. A je to že zavrnila ameriška finančna ministrica Janet Yellen. Na sporazum so se seveda že odzvala praktično vsa velika tehnološka podjetja in poenotenje globalnih davčnih pravil - gre za prvo večjo spremembo po letu 1920 - brez izjeme pozdravila, kljub temu, da se zavedajo, da bodo nekateri zaradi tega poslej plačevali več davka. Nekateri analitiki že opozarjajo, da je minimalna stopnja davka s 15 odstotki določena prenizko, saj bo silila k nižanju davkov marsikatero državo, ki zaradi trošenja med pandemijo tega ne bo mogla privoščiti. Spomnimo, Irska je z 12,5 odstotno stopnjo davka na dobiček zadnja desetletja precej uspešno igrala vlogo davčnega raja.

Podpisnice sporazuma so ZDA, Velika Britanija, Francija, Nemčija, Kanada, Italija in Japonska, veljal pa bo tudi za celotno EU. Zdaj je seveda ključno, da k njemu čim množičneje pristopijo še druge svetovne države, kar bi se lahko zgodilo že prihodnji mesec, ko bo v Benetkah potekalo srečanje G20, kjer za mizo sedijo tudi Rusija, Kitajska in Brazilija.