Facebook bo spet dovolil debate o izvoru covida-19

Matej Huš

28. maj 2021 ob 09:09:26

Facebook je v poizkusu zajezitve širjenja dezinformacij o covidu februarja onemogočil deljenje vsebin, ki so trdile, da je covid-19 ustvaril človek. To trditev je uvrstil na seznam zavajajočih izjav o zdravstvenih temah in cepivih, ki jih s pogoji uporabe ni dovoljeno širiti na platformi. Že lani so omejili širjenje drugih neresnic, denimo o cepljenju na splošno. Facebook bolj ali manj redno čisti tudi druge nesmisle, denimo teorijo zarote QAnon in podobno. Sedaj pa se obeta zanimiva sprememba. Facebook bo spet dovolili širjenje zapisov, ki trdijo, da je covid-19 plod človeškega dela.

Čeprav gre le za odločitev tehnološkega velikana, ki sam nima povezave s stroko, je to za posameznike lahko še pomembneje, saj Facebook številnim predstavlja glavni ali vsaj pomemben vir informacij o svetu. Facebookova odločitev je povezana tudi z zahtevo ameriškega predsednika Bidna, naj obveščevalne službe natančno raziščejo okoliščine vznika virusa. Peking je svojo preiskavo zaključil in Svetovno zdravstveno organizacijo obvestil, da niso odkrili nobenih dokazov, da bi covid-19 pobegnil iz laboratorija ali bil kako drugače povezan z aktivno človeško dejavnostjo. Biden je zato tudi pod pritiskom domače javnosti zahteval poročilo ameriških obveščevalcev, za katerega imajo 90 dni časa. Pobliže si bodo pogledali dva scenarija: covid-19 je na človeka preskočil iz okužene divje živali ali covid-19 je posledica nesreče v laboratoriju. Biden je dejal, da trenutno ni dovolj dokazov, ki bi neizpodbitno potrjevali eno ali drugo različico.

Skupina Svetovne zdravstvene organizacije, ki je obiskala Wuhan letos, je po preiskavi februarja letos zaključila, da je "izredno malo verjetno", da bi virus izviral iz laboratorija. So pa se pojavljali očitki, da ima skupina zelo omejen dostop do ključnih informacij in da skupina ni zelo podrobno raziskala možnosti laboratorijske nesreče. Kitajska trdi, da virus izvira iz divjih živali. Nove špekulacije je vzbudilo poročanje The Wall Street Journala z začetka tedna, da so trije raziskovalci z Wuhan Institute of Virology novembra 2019 iskali zdravniško pomoč.

Dodatne preiskave podpirata tudi generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesu in glavni svetovalec ameriškega predsednika za covid Anthony Fauci. Trenutno preprosto ni dovolj trdnih dokazov v nobeno smer, zato bodo potrebne dodatne preiskave in raziskave. To je tudi stališče WHO.

Facebook je v ZDA pod pritiskom tudi zaradi prihajajoče zakonodaje in političnih pritiskov z obeh strani. Medtem ko demokratski Kongres zahteva večji nadzor in odgovornost pri odstranjevanju neresnic in dezinformacij o pandemiji, republikanski politiki od družbenih omrežij zahtevajo umik od aktivnega moderiranja vsebin.