Evropska komisija: Apple verjetno krši konkurenčna pravila EU

Dare Hriberšek

1. maj 2021 ob 12:42:35

Komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager je sporočila, da je Evropska komisija (EK) v preliminarnem poročilu ugotovila kršitve konkurenčnosti pri Applovem upravljanju svojega App Stora in izkrivljanje konkurence na trgu pretočnih glasbenih storitev. S tem je podjetje v postopku pred EK tudi uradno obtoženo teh dejanj.

Tožbo je pred dvema letoma sprožil Spotify, ki je s tem napadel Applovo, tedaj izključno 30 odstotno provizijo. Predstavniki Spotifya so ob tem navajali, da take provizije na vse transakcije nekaterim družbam, denimo Uberju in Deliverooju, ni potrebno plačevati. Zaradi tega so bili pozneje prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala dražja od Applove. Podobno pritožbo je pozneje na EK podal tudi Epic, ki se je z Applom zapletel v spor sorodne narave. Mimogrede, Epic in Apple se bosta v tej zadevi prihodnji teden srečala pred Ameriškim sodiščem.

Vestagerjeva je ob tem pojasnila, da obstajajo jasni znaki, da Apple vpliva na poslovanje rivalskih ponudnikov pretočne glasbe in tudi drugih razvijalcev aplikacij, ki jim App Store predstavlja praktično edino možnost za ponujanje svojih izdelkov. Vestagerjeva je mimogrede še omenila, da EK pri preiskavi zoper Apple sodeluje s predstavniki drugih vlad, denimo avstralsko in ameriško, in da se utegne preiskava kmalu razširiti še na morebitno izkrivljanje konkurence na trgu iger.

Predstavniki Spotifya so odločitev EK pozdravili in dodali, da gre za prvi, kritičen korak, s katerim bo Apple poklican na odgovornost za svoje nekonkurenčno obnašanje in s katerim se bo na novo vzpostavilo enakopravno poslovno okolje za vse razvijalce aplikacij.

Predstavniki Appla so vnovič zavrnili vse obtožbe in še enkrat poudarili, da želijo podjetja kot je Spotify uživati vse bonitete App Stora, za to pa niso pripravljeni plačati ničesar. Ter, da je Spotify postal največji ponudnik pretočne glasba na svetu, zaradi česar so pri Applu ponosni na vlogo, ki so jo sami odigrali pri tem.

Postopek se bo zdaj nadaljeval z izrekanjem strank o predhodnih ugotovitvah EK. Če bo Apple dokončno spoznan za krivega, mu grozi drakonska kazen in sicer v najslabšem primeru deset odstotkov njihovega letnega globalnega prometa, kar trenutno znese okroglih 23 milijard evrov. Kljub temu pa je sodeč po dosedanji praksi le malo verjetno, da bi EK izrekla najvišjo možno kazen.