Spotify odpušča še tretjič letos, a na veliko

Matej Huš

4. dec 2023 ob 20:01:23

Spotify bo zadel še tretji val odpuščanja letos, ki pa bo precej večji od prvih dveh. Januarja so odslovili 600 zaposlenih, junija še 200, to pot pa jih bo moralo oditi še 1500. To pomeni, da je Spotify letos izgubil že skoraj četrtino zaposlenih. Razlog so težavne razmere na trgu, ki podjetje silijo v rezanje stroškov. Izvršni direktor Daniel Ek je dejal, da Spotify žal ni otok v siceršnjem dogajanju na trgu. Gospodarska rast se je upočasnila, denar se je podražil, rast naročnin se je upočasnila. Zato bodo odpustili 17 odstotkov zaposlenih, ki bodo dobili v povprečju pet plač odpravnine.

Dodaja, da bo med njimi veliko sposobnih, talentiranih in marljivih zaposlenih, ki so trdo delali v podjetju, a da realnosti podjetje ne more ubežati. Varčevalni ukrepi sicer trajajo že celo leto in so zajeli tudi odpoved številnih načrtovanih oddaj. Stroški so namreč v zadnjem času hitro rasli, čemur so prispevali tudi dragi projekti, kot so podcasti z nekdanjim ameriškim predsednikom in njegovo soprogo ter mlajšim sinom britanskega kralja in njegovo soprogo.

V prvih treh kvartalih tega leta je Spotify ustavil 370 milijonov evrov izgube, kar je sicer manj kot lani. Zadnji kvartal je bil celo minimalno pozitiven (35 milijonov evrov). Dodajmo, da je Spotify poleti podražil naročnino, kar je še eden izmed ukrepov za izboljšanje rezultata. Osnovna naročnina sedaj stane 6,5 evra, Premium Duo je devet evrov, Premium Family pa 11 evrov.