Apple vztraja, da s prepovedjo oglaševanja drugih načinov plačila ni nič narobe

Matej Huš

29. jun 2023 ob 20:06:56

Apple pred jutrišnjim zaslišanjem v Bruslju vztraja, da so ekosistem App Store dovolj odprli, da so zahteve konkurence in Evropske komisije neupravičene. Gre za postopek, ki ga je Evropska komisija napovedala predlani, letos februarja pa zožila na "pogodbene omejitve, ki jih Apple nalaga razvijalcem aplikacij, zaradi česar uporabnikov ne smejo seznanjati o alternativnih načinih naročnin". Z drugimi besedami: Apple ne dovoli, da bi Spotify uporabnikom v aplikaciji povedal, da lahko naročnino plačajo tudi izven App Stora.

Zakaj bi Spotify to želel? Applova pravila so jasna in malodane oderuška. Cena ne sme biti nikjer drugje nižja, a Apple obračunava 15 ali 30 odstotkov (odvisno od obsega prodaje) provizije od vseh nakupov. To pomeni, da Spotify izgublja toliko denarja, če uporabniki naročnino na pretočno storitev plačajo neposredno v App Storu. Rešitev je seveda nakup neposredno na Spotifyevi spletni strani, k čemur pa jih Spotify zaradi Applovih pogojev uporabe ne sme nagovarjati. Uporabniki morajo to sami izvohati, kar diši po zlorabi monopolnega položaja.

Da je Spotify zaradi tega že več let eden najglasnejših Applovih kritikov, ni presenetljivo. A enakega mnenja je tudi Evropska komisija, zato bo jutri potekalo zaslišanje. Če bi se končni postopek sklenil s kaznijo, grozi Applu globa, ki lahko znaša do 10 odstotkov letnih prihodkov. Globe so običajno nižje, hkrati pa se podjetje lahko pritoži na Sodišče EU. A Apple trdi, da je vse skupaj irelevantno že sedaj, ker da so vse potrebne omejitve že odpravili. Spotify je drugačnega mnenja.

Spotify ni edini prizadeti, le največji in najglasnejši. Del preiskave je tudi pridobivanje mnenja ostalih ponudnikov storitev, ki so na enak način oškodovani.