Evropska komisija v predhodnem mnenju: Apple krši akt o digitalnih trgih

Matej Huš

24. jun 2024 ob 23:40:15

Evropska komisija je danes uradno sporočila, da Apple po njenem mnenju krši akt o digitalnih trgih (DMA). Spletna tržnica App Store je razlog za to ugotovitev, saj po mnenju Komisije razvijalcem preprečuje usmerjanje potrošnikov k alternativnim kanalom. Apple je sicer ob začetku uporabe DMA uvedel nekaj novosti, denimo možnost uporabe alternativnih plačilnih sistemov, a je k temu dodal toliko pogojev in omejitev, pa tudi dodatne stroške, denimo plačilo dodatne provizije v višini 0,5 dolarja za vsako nameščeno aplikacijo nad prvim milijonom, da Komisija to šteje kot kršitev DMA.

Komisija je objavila tako imenovane predhodne ugotovitve, ki jih lahko razčlenimo v tri skupine. Prvič, nobeden od Applovih poslovnih pogojev ne omogoča prostega usmerjanja strank in komunikacije z njimi. Drugič, Apple omejuje usmerjanje stran prek zunanjih povezav in ne dovoljuje uporabe distribucijskih kanalov po lastnih izbiri. Tretjič, Apple zaračuna provizije, ki presegajo upravičene stroške, denimo provizijo za nakup blaga ali storitev prek zunanje povezave v sedmih dneh.

Apple se lahko sedaj odzove na predhodne ugotovitve, saj postopek še ni končan. Po zagovoru in preučitvi vse dodatnih dokazov bo Komisija sprejela končno odločitev. Če bo ugotovila kršitev členov 5(4) DMA, bo od Appla zahtevala uvedbo popravljalnih ukrepov ter mu izrekla globo. Ta lahko znaša do 10 odstotkov letnega prometa.

Poleg tega pa je Komisija danes začela še eno preiskavo, že tretjo. V tej bo preiskovala že omejneno provizijo v višini 0,5 dolarja za vsako nameščeno aplikacijo, večstopenjsko uporabniško pot za prenos in namestitev alternativnih trgovin z aplikacijami ter omejitve za razvijalce.