LG se zares odreka telefonom

Jurij Kristan

6. apr 2021 ob 09:12:09

LG, drugi največji južnokorejski proizvajalec elektronike, je dokončno obupal nad proizvodnjo pametnih telefonov. Novica ni presenečenje, saj oddelek že skoraj šest let ni pridelal dobička in govorice o opustitvi posla so vztrajale že od začetka leta.

Južnokorejski LG je Androidne telefone proizvajal dvanajst let in večina med nami je bodisi imela katerega bodisi ga je imel družinski član. Tako je bilo tudi še v zadnjem času, ko je imela znamka kljub očitnemu hiranju in zaostajanju za konkurenco še vedno zgledno mesto v spodnjem in srednjem cenovnem segmentu. Toda računica je neizprosna: LGjev oddelek za pametne telefone je bil nazadnje profitabilen v letu 2015 in je po tem nanizal kar 23 četrtletij z rdečimi številkami, s skupno izgubo v višini skoraj štirih in pol milijard dolarjev. Že več kot dve leti ga nismo našli med prvo deseterico na svetovni ravni. Posledično smo že v začetku leta slišali resne namige tudi iz samega podjetja, da se ukvarjanje s telefoni bliža koncu. Takrat so še skušali najti kupca, kar pa je očitno padlo v vodo.

LG bo dejavnost dokončno zaključil do 31. julija, izvzemši morebitne zaloge naprav. O odpuščanjih še ne govorijo in zaenkrat bodo skušali ljudi prerazporediti znotraj podjetja. Kaj se bo zgodilo s sveže najavljenimi zamislimi, kot je LG Rollable z zaslonom, ki se spodvije, sicer še ni povsem jasno, a najverjetneje gredo prav tako rakom žvižgat. Podjetje enostavno ni zmoglo najti prave kombinacije lastnosti svojih naprav, s katerimi bi dovolj izstopalo, da bi se prerinilo iz Samsungove sence. Ekscentričnosti, kot je vrtljivi LG Wing, so bile preveč za luno, v posnemanju vodilnih velikanov pa so Kitajci preprosto boljši.