Pametni telefoni: LG ima dovolj

Matej Huš

21. jan 2021 ob 18:04:52

LG Electronics je v minulih petih letih s pametnimi telefoni izgubil 5 bilijonov vonov (3,7 milijarde evrov), zato razmišljajo o odhodu iz tega segmenta. Izvršni direktor Kwon Bong-seok je včeraj zaposlenim poslal okrožnico, v kateri je namignil, da se obetajo korenite spremembe v tem segmentu. Zagotovil je, da odpuščali ne bodo, bo pa LG zaradi čedalje hujše konkurence resno premislil, kaj bi bila najboljša strategija.

Na mizi so tri možnosti: odprodaja enote za pametne telefone, krčenje enote ali preprosto njena ukinitev. To sicer ni prvikrat, ko se LG sprašuje, kako naprej. Že leta 2019 so se pojavile govorice, da bodo celotno enoto prodali, saj so tedaj proizvodnjo cenejših telefonov zaupali zunanjim partnerjem. LG je tedaj vztrajal, da ukinitev ne pride v poštev. Krepi pa se delež ODM (original development manufacturing), kar pomeni, da pogodbeni zunanji izvajalec telefon v celoti načrtuje, razvije in proizvede. Za Samsung je delež ODM 30 odstotkov, za LG pa že 70 odstotkov. Le manjši del telefon torej LG dejansko naredi sam.

Na zadnje je LG s prodajo telefonov ustvaril dobiček v drugem kvartalu leta 2015. Odtlej se izgube povečujejo, zato je Kwon lani, ko je prevzel vodenje podjetja, napovedal spremembo trenda v enem letu. Poizkušali so z novimi telefoni, kot so bili G7, V40, G8 in V50, a kupcev niso množično prepričali. Tudi Velvet in Wing. Novi telefon, ki mu lahko spremenimo velikost zaslona, je eden zadnjih poizkusov - sicer ostane le še umik.