LG seli proizvodnjo mobilnih telefonov iz Južne Koreje

Matej Huš

26. apr 2019 ob 19:37:14

Korejska multinacionalka LG ugotavlja, da je celo za proizvodnjo njihovih najdražjih modelov Južna Koreja predraga. LG ima večino proizvodnje pametnih telefonov sicer na Kitajskem, v Indiji in Braziliji, a na primer LG G8 ThinQ in prihajajoči V50 ThinQ sta se proizvajala v Južni Koreji. Trg pametnih telefonov je v zadnjih letih v krizi, kar je pripomoglo k LG-jevi 172-milijonski izgubi v tem segmentu samo v enem četrtletju (celotni koncern sicer posluje z dobičkom). Tudi zaradi tega so se odločili proizvodnjo preseliti iz lastne države.

Namesto v Južni Koreji, kjer so proizvedli 10-20 odstotkov vseh svojih pametnih telefonov, jih bodo odslej proizvajali v Vietnamu. V Vietnamu že imajo tovarno, kjer bodo kapaciteto razširili. Za zdaj ne načrtujejo zmanjšanja programa, le prenos iz matične države v Vietnam. V Južni Koreji je povprečna plača okrog 2600 dolarjev na mesec, v Vietnamu pa 150 dolarjev (bolj izobraženi delavci zaslužijo tudi do 1000 dolarjev). V Južni Koreji bo ostal razvoj z raziskavami, so dejali.

Applove telefone proizvajajo v glavnem na Kitajskem, deloma pa tudi na Tajskem, Češkem, Filipinih, v Maleziji, Singapurju in Južni Koreji (posamezne dele pa še marsikod), Samsungove v Vietnamu, Indiji, Braziliji, Indoneziji, na Kitajskem in tudi v Južni Koreji, Huawei seli 90 odstotkov svoje proizvodnje v Indijo. Xiaomi tudi večino telefonov sestavi v Indiji. Že Kitajska je postala predraga, Južna Koreja pa ima še višji standard.