LG napovedal telefon z zaslonom, ki se spodvije

Matej Huš

12. jan 2021 ob 17:49:24

Sprva so bili podobni opekam, kasneje so dobili mehke robove. Prepogljivi mobilni telefoni so imeli ogromno porodnih krčev, a nekaj so jih proizvajalci uspeli narediti. Sedaj pa je LG napovedal telefon, ki se zvije. Na konferenci CES 2021, ki letos poteka virtualno, so pokazali delujoč prototip.

Kaj dosti podrobnosti niso razkrili. Telefon se bo imenoval LG Rollable in bo imel zaslon, ki mu bo možno spremeniti velikost, tako da bo naprava bodisi telefon bodisi tablica. Potrdili so, da bo LG Rollable na voljo še letos, kar ni zelo presenetljivo, saj so ga prvikrat omenjali že lani. To je potrdil tudi tiskovni predstavnika Ken Hong. Kot je razvidno s posnetka, se del zaslona z električnim mehanizmom pomakne v telefon. Telefon se torej ne zvije v dobesednem pomenu, temveč se podobno kot stransko steklo v avtomobilu premika gor in dol, le da v tem primeru govorimo o zaslonu.

Novinec je del Explorer Projecta, kamor LG zapakira novosti, za katere sprva še ni jasno, ali bodo ugledale luč sveta. Nove zaslone bo proizvajalo podjetje BOE Technology Group in bodo sestavljeni iz organskih svetlečih diod (OLED). BOE je zaslone OLED že dobavljal Huaweiju in manjše količine tudi Applu, a slednjemu ne za nove naprave. Telefoni, katerih zaslon se lahko poveča, niso LG-jev izum, saj so jih lani napovedovali že v Oppu, medtem ko je TCL naredil zložljive.