Četrto v EU odobreno cepivo proti covidu je Johnson & Johnson

Matej Huš

11. mar 2021 ob 20:56:26

Evropska agencija za zdravila (EMA) je izdala izredno odobritev (EUA) še četrtega cepiva proti covidu-19, in sicer gre za cepivo Janssen proizvajalca Johnson & Johnson. Odbor za zdravila v humani uporabi (CHMP) je preveril vse zbrane podatke o učinkovitosti in varnosti cepiva ter ocenil, da se v trenutnih razmerah sme dovoliti cepljenje starejših od 18 let. Cepivo Janssen je prvo odobreno cepivo, ki predvideva uporabo zgolj enega odmerka. Isto cepivo so v ZDA izredno odobrili konec februarja.

Rezultati kliničnih študij, ki so potekale v ZDA, Južni Afriki in južni Ameriki in vključevale 44.000 posameznikov, so pokazali 67-odstotno učinkovitost cepiva. To pomeni, da je v cepljeni skupini 67 odstotkov manj ljudi dobilo covid kot v kontrolni skupini, če sta po velikosti primerljivi. Konkretno je šlo za 116 primerov od 19.630 cepljenih proti 348 od 19.691 necepljenih. Cepivo je povzročalo v glavnem blage stranske učinke: bolečina na mestu vboda, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah in slabost. Cepivo je 85-odstotno pri preprečevanju hujše oblike covida in 100-odstotno učinkovito pri preprečevanju smrti (dodatni podatki lahko te odstotke seveda spremenijo).

Cepivo deluje podobno kot cepivo AstraZenece. Vsebuje modificiran virus, ki je v tem primeru adenovirus 26, ki ima vrinjen genski zapis za protein S koronavirusa. Ta virus okuži človeške celice, a se v njih ne more razmnoževati zaradi predhodne genske manipulacije, in jih prisili v proizvodnjo omenjenega proteina. Imunski sistem ga nato sreča in izdela odgovor, ki ščiti ob napadu pravega koronavirusa.

Kljub sprostitvi cepiva v promet se bo v skladu s smernicami nadaljevalo budno spremljanje morebitnih stranskih učinkov in drugih posledic. Možno je namreč, da bi se zelo redki stranski učinki pojavili šele pri cepljenju več milijonov ljudi. Pri tako velikih številkah pa je treba pozorno analizirati vse odklone, da bi ugotovili, ali so res povezani s cepljenjem ali pa gre za sovpad zaradi statistike. Primer so krvni strdki, zaradi katerih so v nekaterih državah začasno ustavili cepljenje s cepivom AstraZeneca. Doslej (do 9. 3. 2021) so zabeležili 22 primerov krvnih strdkov pri treh milijonih cepljenih v enem mesecu. V zdravi populaciji do 40 let je pričakovana prevalenca teh težav 1 primer na 10.000 letno, nato pa začne hitro naraščati. To pomeni, da pri tri milijonih cepljenih do 40 let starosti pričakujemo v enem mesecu 25 primerov. Videti je, da cepljenje ne povečuje prevalence, bodo pa seveda vseeno preiskali te primere. Pri cepljenju starejših bo težav, ki sovpadajo s cepljenjem, še več.

O sestavinah cepiva Johnson & Johnson smo pisali že ob odobritvi v ZDA.