ZDA na zahtevo proizvajalca preklicale odobritev cepiva Janssen

Matej Huš

7. jun 2023 ob 23:09:50

Ameriška Uprava za hrano in zdravila je preklicala dovoljenje za uporabo cepiva Janssen proti covidu, kar je bilo pričakovano in za kar je proizvajalec zaprosil sam. Rok trajanja za zadnje dobavljene šarže v ZDA je potekel 7. maja, v zadnjih mesecih pa povpraševanja po tem cepivu ni bilo, zato tudi ni bilo novih naročil. Janssen se je odločil, da cepiva ne bo več razvijal in prilagajal novim variantam virusa, zato so FDA zaprosili za preklic dovoljenja za uporabo. FDA je to tudi storila.

Cepivo Janssen je imelo razburkano, a kratko pot. Kako hitro je splahnelo zaupanje vanj, priča propadla zaloga v ZDA. Čeprav je bilo dobavljenih 31,5 milijona odmerkov, so jih uporabili le 19 milijonov. Preostalim je potekel rok trajanja, zato bodo uničeni. S tem se končuje pot cepiva, ki je bilo v ZDA odobreno 27. februarja 2021, a so ga že 13. marca začasno prenehali uporabljati. Premor je sicer trajal le 11 dni, a je bilo zaupanje v cepivo nepovratno uničeno. Kasneje so uporabo cepiva omejili le na polnoletne, ki ne morejo biti cepljeni s cepivi mRNA.

Ne neupravičeno, saj sta se cepivi Janssen in AstraZeneca (slednje v ZDA ni bilo nikoli v uporabi) izkazali kot manj primerni od cepiv Pfizer ali Moderna. Imeli sta namreč možne hude stranske učinke TTS (trombocitopenija), ki so sicer izjemno redki, a usodni. Pogosteje so se pojavljali pri mladih odraslih, zato je tudi Center za zaščito pred boleznimi (CDC) odsvetoval uporabo vektorskih cepiv (AstraZeneca in Janssen) ter priporočil mRNA (Pfizer ali Moderna).

Tudi v Sloveniji se cepivo Janssen ne uporablja več (razen v redkih primerih ob izrecni zahtevi). Po podatkih Sledilnika je bilo uporabljenih le 136.000 odmerkov Johson & Johnson (in še 327 tisoč odmerkov Astrazenece). V Evropi je cepivo Janssen zaenkrat še odobreno, se praktično ne uporablja.