Nova različica koronavirusa se imenuje omikron

Matej Huš

27. nov 2021 ob 18:51:21

V sredo so Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) iz Južne Afrike prijavili novo različico koronavirusa SARS-CoV-2, ki ima oznako PANGO B.1.1.529, včeraj pa so jo uradno poimenovali različica omikron. Nevarnejše različice že nekaj časa dobivajo imena po črkah grške abecede. Uradno je nova različica VOC (variant of concern), torej razlog za skrb. Takšno oznako dobijo različice, ki so bolj nalezljive, s spremenjeno virulentnostjo in klinično sliko ali na katere cepiva in drugi javnozdravstveni ukrepi učinkujejo slabše. Varianta delta je dobila to oznako v dveh mesecih, omikron pa 72 urah.

Različica omikron se je prvikrat dokumentirano pojavila 9. novembra 2021. Tedaj je bil odvzet najzgodnejši vzorec, v katerem so potrdili omenjeno različico. Ta ima več mutacij kot običajno, in sicer vsaj 32 na proteinu S (spike). Ta je ključni za vdor virusa v celice, hkrati pa je to tudi protein, na katerega ciljajo cepiva. Kako bodo omenjene mutacije vplivale na učinkovitost obstoječih cepiv, še ni podatkov. Pfizer je dejal, da bodo prve ocene o tem znane v dveh tednih. Če bi bilo potrebno prilagoditi cepivo, lahko to storijo v šestih tednih, prve odmerke cepiva pa dostavijo v treh mesecih. To je možno, ker so cepiva mRNA v resnici zgolj genski zapis za protein S, ki ga je možno enostavneje spreminjati od klasičnih cepiv.

Čeprav se je različica omikron najprej pojavila v Južni Afriki, so jo zaznali tudi že v sosednjih državah, pa tudi v Hongkongu, Belgiji in Izraelu. Južnoafriško ministrstvo za zdravje poroča, da so v posameznih provincah (npr. v Guatengu, kjer so jo prvi zaznali) novi primeri že večinoma posledica različice omikron. To kaže, da prejšnje različice izpodriva hitreje, kot jih je ob začetku širjenja delta. Več držav je že omejilo polete na jug afriške celice. V Sloveniji od danes velja odlok, ki za potnike iz držav Južna Afrika, Bocvana, Esvatini, Lesoto, Namibija in Zimbabve odreja obvezno karanteno in obvezni test PCR. To velja le za osebe s prebivališčem v Sloveniji, ki so bivale v teh državah v zadnjih 14 dneh; kdor nima prebivališča v Sloveniji in je bil v teh državah, mu je vstop zavrnjen.

Glede na genetsko analizo nove različice je najverjetnejša razlaga, da je ta dlje časa neodkrita krožila po populaciji, kjer niso veliko testirali in kjer niso sekvencirali primerov. To ni Južna Afrika, temveč kakšna izmed bližnjih slabše razvitih držav. Možna razlaga je tudi, da je različica nastala v dolgotrajno okuženem posamezniku z oslabljenim imunskim sistemom, denimo v človeku z AIDS-om, ki je zelo razširjen na jugu Afrike. Tak gostitelj predstavlja idealno okolje za mutacije, saj evolucijski pritisk "izbira" bolj trdožive različice virusa.

Poudariti je treba, da za zdaj ni na voljo dovolj podatkov, da bi lahko zanesljivo ocenili nalezljivost nove različice. Vse prvotne ocene, ko se množično testira ljudi in preverja starejše vzorce za prisotnost nove različice -- rutinsko se različica ne določa v vseh pozitivnih testih -- so obremenjene z veliko napako in pogosto premaknjene proti slabšim številkam.