Kitajska razmišlja o omejitvi izvoza redkih zemelj

Matej Huš

16. feb 2021 ob 19:16:35

Redke zemlje, ki so nujno potrebne za izdelavo elektronskih komponent, so ponovno orožje, s katerim Kitajska rožlja. Po poročanju Financial Timesa kitajska vlada razmišlja o znižanju kvot za proizvodnjo in izvoz redkih zemelj, s čimer želi v ZDA in Evropi otežiti proizvodnjo določene tehnologije, zlasti vojaške. Za primerjavo: v letalu F-35 je 417 kilogramov redkih kovin. A vsake omejitve pri proizvodnji redkih zemelj se takoj odrazijo tudi na višjih cenah in slabši dostopnosti elektronskih komponent, saj so - resda v majhnih količinah - nujne. Kitajska je že nekaj desetletij vodilni izvoznik, saj dobavi več kot 70 odstotkov vseh redkih zemelj na svetu, pri nekaterih elementih pa praktično vse.

Kitajska je v preteklosti svoj primat nad redkimi zemljami že uporabila za kazanje mišic. Gre za 15 elementov v periodnem sistem, in sicer lantanide, skandij in itrij, ki se v zemljini skorji redko nahajajo v koncentriranih najdiščih. Tudi rude, iz katerih jih pridobivamo, imajo sorazmerno nizke koncentracije.

Kitajska vlada naj bi to pot domače proizvajalce vprašala, kako močno bi omejitve vplivale na ameriška in evropska podjetja. Zanimalo jih je zlasti, kako hitro bi lahko našli alternativne dobavne verige. V ZDA so v preteklosti že pridobivali nekatere redke zemlje, a so rudnike zaradi nerentabilnosti in okoljske problematičnosti zaprli. Zaradi tega je kitajsko omejevanje izvoza tudi dvorezen meč, saj bi lahko zahodna podjetja vzpodbudil, da poiščejo trajne alternativne dobavne verige, kar bi na dolgi rok škodovalo tudi Kitajski. V minulih mesecih je Pentagon že podpisal nekaj pogodb z domačimi in avstralskimi rudniki. Pričakovati je, da Kitajska ne bo vsepovprek znižala kvot, temveč omejila izvoz določenim podjetjem, na primer vojaškim. S tem Kitajska odgovarja na ameriške omejitve pri dostopu do tehnologije, ki so prizadele nekatera kitajska podjetja, denimo Huawei.