Bela hiša: pomanjkanje čipov bo še z nami

Matej Huš

25. jan 2022 ob 22:50:14

Tudi v Beli hiši se strinjajo z napovedmi, ki jih poslušamo že več kot leto dni. Ministrica za trgovino Gina Raimondo je danes dejala, da pomanjkanja čipov še ne bo kmalu konec. Predstavila je poročilo CRS o stanju na trgu polprevodnikov, ki ga je pripravilo ministrstvo. V njem je moč prebrati, da obstaja veliko neravnovesje med ponudbo in povpraševanjem po čipih, ki ne kaže znakov jenjanja. Povpraševanje je trenutno 17 odstotkov višje kot leta 2019, ponudba pač ne.

V raziskavi so prečesali podatke več kot 150 podjetij v dobavnih verigah v proizvodnji čipov. Podjetje ne vidijo možnosti, da bi se situacija normalizirala v naslednjih šestih mesecih. V poročilu ugotavljajo, da ima ameriška vlada sorazmerno malo vzvodov za reševanje situacije, ki je še posebej kritična pri proizvodnji vozil, medicinske opreme in telekomunikacijske infrastrukture. Prav tako je pomanjkanje čipov in s tem povezano draženje izdelkov eden pomembnih dejavnikov, ki prispeva k visoki inflaciji. Ta je v ZDA lani dosegla visokih sedem odstotkov.

Podjetja imajo čedalje manj zalog komponent za proizvodnjo. Mediana se je zmanjšala s 40 dni na 5 dni, zaradi česar so zelo ranljiva na kakršnakoli pretrganja dobavnih verig, denimo zaradi pandemije. Pričakovati je, da se bo najhujše pomanjkanje čipov razrešilo prihodnje leto, celotna panoga pa bo imela posledice vse do leta 2025.

Ameriška administracija bo preiskala tudi neobičajno visoke cene nekaterih čipov (price gouging), za katere vlada najhujše pomanjkanje. Kot kaže, visokih cen ne zaračunavajo proizvajalci, temveč posredniki. Niso pa odkrili nobenih znakov kopičenja visokih zalog čipov (hoarding). Ob tem je ameriška vlada še pozvala kongres, naj sprejme zakonodajo (CHIPS Act), ki bo omogočila 52 milijard dolarjev subvencij za gradnjo novih tovarn čipov v ZDA. Intel je ta teden napovedal dve novi tovarni v vrednosti 20 milijard, svojo proizvodnjo pa širijo tudi drugi, denimo Samsung in TSMC.