ASML navdušil, investitorji pa bežijo

Matej Huš

18. jul 2024 ob 07:15:29

ASML je včeraj objavil poslovne rezultate minulega četrtletja, ki so presegli pričakovanja. Nizozemski proizvajalec strojev za izdelavo čipov je ustvaril 6,24 milijarde evrov prihodkov in 1,58 milijarde evrov dobička, kar je več od pričakovanj analitikov. Še bolj pomembna količina so naročila (net bookings), ki so dosegla 5,6 milijarde evrov, kar je 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Še lani je ASML leto 2024 označeval kot prehodno, ko se bo povpraševanje po težkem letu 2023 začelo povečevati. Nato je naprej presenetila umetna inteligenca, ki je povečala povpraševanje tudi po ASML-jevih strojih, nato pa še ameriško-kitajski trgovinski spor. ASML že sedaj na Kitajsko ne sme prodajati najnovejših strojev, kar predstavlja veliko tveganje, saj v tej državi ustvarijo polovico prihodkov.

Da so investitorji včeraj bežali od ASML, ki je izgubil 11 odstotkov, pa je odgovorna ameriška politika. Bidnova administracija je sporočila, da razmišljajo o zaostritvi omejitev za trgovanje s Kitajsko. To bi močno prizadelo prav poslovanje ASML, ki se mora držati ameriških pravil.