Huaweijev prepogljivi telefon je tu

Matej Huš

16. nov 2019 ob 13:10:48

Proizvajalci pametnih telefonov so že ugotovili, da je narediti prepogljiv telefon tehnološki izziv, ki se lahko tudi ponesreči. Tudi Huawei je to ugotovil, ko je svoj primerek večkrat preložil. Sedaj pa je z nekaj mesečno zamudo Mate X vendarle tu. Telefon je sicer za zdaj na voljo le na Kitajskem, kjer stane 17000 juanov (2200 evrov), a bo v prihodnosti dobavljiv tudi v drugih državah.

Končni izdelek je zelo podoben napovedim z začetka leta. Zaslon OLED ima diagonalo dolžine 8 palcev, ki ima ločljivost v iztegnjeni konfiguraciji 2480 x 2200. Ko ga zapremo, dobimo dva ločena zaslona z ločljivostjo 2480 x 1148 in 2480 x 892, ki merita 6,6 in 6,3 palca. Procesor Kirin 980 je enak kot v Mate 20, družbo pa mu dela 8 GB pomnilnika in 512 GB flasha. Baterija s kapaciteto 4500 mAh je nuja, da ima tako velik zaslon normalno avtonomijo. Podpora za 5G je namenjena kitajskemu trgu, medtem ko na Zahodu gradijo omrežja 5G z drugimi frekvencami.

Najpomembnejši zaščitni znak telefona pa je gotovo zaslon. Ta ima drugačno filozofijo kakor pri Samsungovem konkurentu Galaxy Fold. Zaslon je na zunanji strani naprave, tako da se ne odpre kakor knjiga, temveč raztegne v tablico. Prav tako je s tem zaslon manj prelomljen, kar olajša izdelavo. Ostri kot v zaslonu Galaxyja Fold je namreč zakrivil precej težav. Pomanjkljivost Huaweijevega telefona pa je seveda nenehna izpostavljenost zaslona zunanjim dejavnikom. Prepogljivega Gorilla Glassa namreč še ni, zato imamo plastiko na zaslonu. To je problematično, ker se rada razi.