LG v zaslone OLED uvaja devterirane organske spojine

Jurij Kristan

3. jan 2022 ob 09:45:56

Pri LG Displayju so naznanili tehnologijo OLED EX, s katero so se lotili ene največjih hib organskih svetlečih diod, slabe svetlosti nasproti tehnologiji LCD.

Tehnološki sejem CES se kljub tegobam zaradi pandemije novega koronavirusa danes vendarle začenja v stvarni obliki - toda precej okrnjen. Veliko pomembnih akterjev, med njimi Lenovo, OnePlus, Google, Microsoft in drugi, so se fizični prisotnosti odpovedali v zadnjem trenutku in organizatorji so morali v odgovor dogodek za en dan skrajšati, tako da se konča že v petek. LG, Samsung in Sony so ostali zvesti tradiciji prisotnosti na licu mesta in pri prvih bo moč poleg raznoraznih konceptnih projektov videti tudi nove televizorje z nalepko OLED EX. Pod oznako se skriva nova generacija LGjeve tehnologije organskih svetlečih diod, ki naj bi zmogla 30-odstotno povečanje svetlosti; ker trenutne naprave dosegajo okoli 600 nitov, to verjetno pomeni nove vrednosti v okolici 800 nitov. Gre za izjemno pomembno reč v tekmi s konkurenco, ki prisega na panele vrste LED LCD, ki na oko dosegajo dvakrat višjo svetlost, a imajo slabšo črno barvo.

Za kemike in fizike je zanimiva tehnološka podlaga pristopa OLED EX - uporaba devteriranih organskih spojin, kjer je najbolj razširjeni izotop vodika, protij, zamenjan s težjim, devterijem. Raziskave v to smer potekajo že več kot desetletje in v preteklem smo prišli do konkretnih podatkov, ki kažejo, da je mogoče z devteriranjem vezi C-H v C-D njihovo obstojnost povečati za več kot petkrat. To je ključno za povečanje zmogljivosti diod OLED, ki trpijo za razpadanjem organskih spojin, ta proces pa je še posebno hiter ob režimih visoke jakosti delovanja. Da se devteriranja v proizvodnji zaslonov niso domislili že prej, je krivo preprosto dejstvo, da je procesu potrebno dodati stopnjo pridobivanja težkega vodika. Čeprav gre poleg protija za drugi stabilni izotop vodika v naravi, ga je vseeno okoli 6000-krat manj. Sodeč po LGjevi objavi ga pridobivajo s klasičnim filtriranjem težke vode iz narave. Izotop pa bo s tem lahko na seznam zanimivih vrst rabe, kamor že spadajo jedrske elektrarne in orožja, jedrska magnetna resonanca in zdravila, dodal novo.