Narediti prepogljiv telefon je težko

Matej Huš

16. avg 2019 ob 21:14:30

Napovedal jih je že marsikdo, a njihov dokončni prihod se čedalje bolj odmika. Samsung je s prepogljivimi telefoni poizkusil v začetku leta, pa so kmalu ugotovili, da to pomeni, da se zvijajo. Aprila so zato izid Galaxyja Folda uradno preložili na nedoločljivo prihodnost. Pozimi je svoj prepogljivi telefon napovedal tudi Huawei, ki ima sicer trenutno druge, večje težave, a tudi s prepogljivim telefonom Huawei Mate X nima sreče. Mate X bo zamudil.

Fizika je neizprosna, zato prepogibanje, tečaji in zgibi ne gredo dobro skupaj z na dotik občutljivimi zasloni. Huawei bo po neuradnih podatkih izid telefona Mate X zamaknil vsaj na november, za kar ni krivo pričkanje z ZDA glede Androida, temveč tehnične težave. Mate X bi bil moral iziti pred poletjem, potem so ga premaknili na september, sedaj pa že na november. Ob tem je zabavno, da se je Samsungu s polizdelkom na trg mudilo ravno zaradi konkurence, ki mu je praktično skopirala dizajn, kar se je Samsungu grdo maščevalo. Sedaj pa postaja jasno, da Huawei ni bil niti blizu splavitvi naprave. Niti novembrski datum ni prepričljiv.

Huawei sicer ni imel nobenih javnih spektakularnih težav s prepogljivim telefonom, kot se je to primerilo Samsungu, a je očitno vseeno ocenil, da strojna oprema še ni nared. Mislimo si lahko, da tudi Huawei dela vse, kar je možno, da bi preprečil umazaniji, da se ob zgibu prerine pod zaščitno plast zaslona. To je težak problem, sploh ko je tehnologija še v povojih. Prve prepogljive zaslone OLED še pestijo številne porodne težave, zlasti dolgoživost je vprašljiva. Od telefona, ki bo stal 2600 dolarjev, pa pričakujemo brezhibno delovanje.