Foxconn zanika obljube o tovarni LCD-jev v Wisconsinu

Matej Huš

20. dec 2020 ob 20:22:49

Zgodba o Foxconnovi fantomski tovarni LCD-jev, ki naj bi jo bilo podjetje nameravalo zgraditi v Wisconsinu, se vleče kot jara kača, a je očitno prisopihala do klavrnega konca. Tovarne ne bo, zato nadaljnje subvencije ne bodo izplačane, Foxconn pa trdi, da tovarne sploh nikoli ni obljubil.

Čeprav so sprva obljubljali moderno tovarno LCD-jev, v kateri naj bi bilo zaposlenih 13.000 ljudi, za kar bi podjetje prejelo okrog tri milijarde davkoplačevalskih ugodnosti v obliki zemljišč, odpisanih davkov in neposrednih finančnih subvencij, so na koncu gradili dvajsetkrat manjše skladišče. Danes je tam zaposlenih manj kot tristo ljudi, ki večinoma nimajo kaj početi, zato so zaposleni le nekaj tednov okrog presečnih datumov za ugotavljanje upravičenosti do subvencij. Lokalnim oblastem pa so ostali stroški v višini okrog 400 milijonov dolarjev, kolikor je stalo pridobivanje in komunalno opremljanje zemljišč ter druge pomoči.

Zato ni presenetljivo, da so se izplačila subvencij ustavila. Foxconn se s tem ne strinja in trdi, da ni nikoli izrecno obljubil tovarne LCD-jev. Vsaj v nobeni pogodbi naj to ne bi bilo zapisano, medtem ko so izjave za javnost in PR nekaj drugega, predvsem pa nezavezujočega. V pismu Wisconsin Economic Development Corporation je Foxconn zapisal, da ogromna tovarna generacije 10,5 ni materialni del pogodbe. Trdi, da je WEDC napačno tolmačil pogodbo, zato ustavitev izplačevanja subvencij ni zakonita. In kaj Foxconn trdi, da je obljubil? "Transformacijski in trajnostni ekosistem za visokotehnološko proizvodnjo in tehnologijo, ki v Wisconsin prinaša dolgoročne investicije in delovna mesta" - ne pa tovarne LCD-jev. So pa sedaj ponudili možnost, da sklenejo aneks, kaj točno bi zgradili, hkrati pa bi pristali na znižanje subvencij.

WEDC vztraja, da je bila gradnja tovarne ključni del pogodbe, zato so odstopili od pogodbe. Dodajajo, da Foxconnovo tolmačenje ni pravilno, hkrati pa Foxconn sploh ni priskrbel toliko delovnih mest - kakršnikoli delovnih mest - kolikor jih je obljubljal. Ogromna tovarna generacije 10,5 za proizvodnjo LCD-TFT je v resnici edini razlog, da je Foxconn dobil tako ogromno subvencijo. Tudi WEDC pravi, da je pripravljen skleniti aneks, če bo Foxconn povedal, kaj bodo na koncu sploh zgradili. Trenutno tam stojijo prazne hale.