Wisconsin in Foxconn sta se sporazumela, da megatovarne ne bo

Matej Huš

22. apr 2021 ob 18:32:42

Da nesojene Foxconnove tovarne v Wisconsinu, v kateri bi po prvotnih načrtih moralo delati 13.000 ljudi, ne bo, je jasno že dlje časa. Ko je Foxconn leta 2017 z velikim pompom najavil novo tovarno v Wisconsinu, mu je država obljubila 2,85 milijarde dolarjev različnih ugodnosti, od subvencij do davčnih popustov. A sčasoma je postajalo jasno, da velike tovarne ne bo. Že leto pozneje je Foxconn stopil korak nazaj, večletno pregovarjanje pa so sedaj uredili.

Novi dogovor med Foxconnom in Wisconsinom predvideva, da Foxconn vloži 672 milijonov dolarjev (in ne več 10 milijard dolarjev), za kar bo prejel 80 milijonov dolarjev vzpodbud. V obratu bo do leta 2025 zaposlenih 1454 ljudi in ne 13.000. S tem je dogovor bolj podoben ugodnostim, ki so jih deležni vsi investitorji v tej državi. A po drugi strani je Wisconsin za nesrečni projekt že zapravil več kot 200 milijonov dolarjev za pridobitev zemljišč, izgradnjo infrastrukture in dosedanje davčne odpustke. Foxconn pa trdi, da so vložili že več kot 900 milijonov dolarjev v lokacijo Wisconsin.

Kakorkoli, eno je dokončno. Foxconn tam ne bo gradil najnovejših televizorjev in panelov zanje, temveč bo šlo za manjši proizvodni obrat.