NSF razkrila posnetke zrušitve radioteleskopa Arecibo

Matej Huš

5. dec 2020 ob 13:11:52

Ameriška National Science Foundation (NSF), ki je upravljala z radioteleskopom v Arecibu, je objavila videoposnetke njegovega zrušenja. Na posnetku s fiksno montirane kamere v centru za obiskovalce se z razdalje vidi, kako je 900-tonska platforma, ki je bila vpeta 150 metrov nad krožnikom, zaradi potrganih jeklenic zgrmela proti tlom. Ob tem je potrgala še preostale jeklenice in vrhnje dele drugih dveh stolpov, kamor so bile vpete. Drugi posnetek je z letalnika (drona). Prikazuje, kako je videti iztrganje jeklenic iz vpetišča v kaskadni katastrofalni odpovedi. Na krožniku, kamor so prileteli platforma in odpadli deli, so zazijale večdesetmetrske luknje.

Posnetke imajo, ker so po prvih pretrganih jeklenicah postavili nadzorni sistem, s katerim so spremljali stanje radioteleskopa. Po drugi odpovedi so prepovedali približevanje ljudem, s čimer so tudi zapečatili njegovo usodo. Popravilo bi bilo predrago in preveč nevarno. Izvajali so redne prelete z letalniki in po srečnem naključju so enega izvajali natančno v trenutku odpovedi, in to na stolpu, kjer se je bila odpela prva jeklenica (vidi se, da je eno vpetišče prazno). Ko se je v celoti prekinila povezava s prizadetim stolpom, je platforma padla, s čimer je za seboj potegnila še preostala stolpa, kamor je bila vpeta. Približno 20 metrov betonskih stolpov je potegnila za seboj.

Ni še jasno, kaj se bo zgodilo na ruševinah. NSF je sicer dobil nekaj sredstev za vzdrževanje in popravilo prvih težav - na primer zamenjavo jeklenic - a tega denarja ne sme samovoljno porabiti za druge aktivnosti. To pa pomeni, da bo odločitev politična, saj mora sredstva odobriti Kongres.