Intelovi procesorji Rocket Lake res v 14 nanometrih

Jurij Kristan

31. okt 2020 ob 15:25:13

V Intelu so uradno pojasnili, da bodo procesorji enajste generacije Core za namizne računalnike, s kodnim imenom Rocket Lake-S, ki prispejo marca, napravljeni na osnovi jeder Sunny Cove, ki pa bodo prenešena nazaj na 14-nanometrski proizvodni proces.

V Intelu skušajo na vsak način vsaj malo zmotiti AMDjevo paradiranje z novimi Ryzeni. Pred tedni so ravno okoli njihove najave vskočili z omembo, da Intelovi namizniški CPUji enajste generacije Core prispejo predvidoma v marcu 2021; kodno jih imenujejo Rocket Lake-S in bodo končno nativno podpirali vodilo PCIe 4.0, toda več o njih nismo izvedeli. Zdaj so razkrili še kanček več. Kot se je šušljalo, bo šlo zopet za čipe, napravljene v 14-nanometrskem proizvodnem procesu. Toda jedra po dokumentih sodeč ne bodo zasnovana na arhitekturi Willow Cove iz najnovejše družine prenosniških procesorjev Tiger Lake, temveč na Sunny Cove iz platforme Ice Lake, kar nosi novo kodno ime - Cypress Cove. Ta jedra bodo nadalje v večini modelov združena z najnovejšim grafičnim vezjem Xe-LP, ki pa bo prav tako prevedeno nazaj na 14 nm izdelavo. Kljub temu precej neuglednemu podatku v podjetju še vedno obljubljajo 10-odstotni pribitek k številu inštrukcij na urin cikel glede na aktualno družino Comet Lake.

Očitno bo eden od načinov soočanja z zastarelim proizvodnim režimom omejevanje velikosti čipa, kajti vse kaže, da bo število jeder omejeno na osem (s hyperthreadingom). Tudi za grafični del se govori, da verjetno ne bo poznal polne implementacije s 96 izrisovalnimi enotami iz Tiger Lakov, a zaradi visokega kvalitativnega preskoka v tehnologiji Xe bodo pospeški glede na trenutno generacijo še vedno navdušujoči, v okolici 50%. Veseli vgrajena podpora 20 stezam PCIe 4.0, zanimiva pa je implementacija inštrukcijskega standarda AVX-512 v polni obliki, ki je v potrošnih procesorjih običajno ne srečamo. To je osnova za tehnologijo pospeševanja nevronskih mrež Deep Learning Boost, zelo verjetno pa pripomore tudi k dekodiranju po standardih HEVC, VP9 in AV1.