AMDjevi procesorji Ryzen 5000 pridejo po Intelov skalp 5. novembra

Jurij Kristan

9. okt 2020 ob 09:00:20

V AMDju so uradno najavili naslednjo generacijo namizniških procesorjev, Ryzen 5000, ki že leti s proizvodnih linij in pride v trgovine 5. novembra. Z njo želijo Intelove procesorje Core naposled potolči še tam, kjer so bili v zadnjem letu izenačeni - pri hitrostih posameznih jeder.

Vse odkar so pri AMDju pred tremi leti splovili serijo CPUjev Ryzen, z veliko naglico dohitevajo Intelove čipe in dolgo obdobje, ko je modri velikan na področju centralnih procesorjev povsem prevladoval, je praktično pozabljeno. Lanskoletni izid Ryzenov 3000 jih je konkurenci povsem približal tudi v parametru, kjer so doslej zaostajali več kot desetletje: v enonitni hitrosti. V Intelu so se sicer letos naposled pričeli pobirati po grdem fiasku s ponesrečenim prehodom na 10-nanometrsko proizvodnjo, a se še vedno precej opotekajo, zato so v AMDju sklenili, da je čas za coup de grace. Čipi Ryzen 5000, na osnovi nove arhitekture Zen 3, so napravljeni z enako proizvodnjo kot tritisočice in imajo ista števila jeder, razlika pa je v njihovem številu inštrukcij na cikel (IPC), ki naj bi bilo 19% višje, s tem pa naj bi prvič potolkli tudi Intelove izdelke. To naj bi dosegli s kopico arhitekturnih prilagoditev, med katerimi je najopaznejša drugačna organizacija jeder. Medtem ko so bila ta v dosedanjih ryzenih razporejena v skupkih po štiri (core complex - CCX), sedaj enota obsega ves čiplet z osmimi jedri. Ta si sedaj delijo skupnih 32 megabajtov predpomnilnika L3, kar naj bi precej zmanjšalo latenco in potrebe po zunanji komunikaciji. Ostaja podpora pomnilniku DDR4-3200; tudi vhodno-izhodni čiplet je enak kot v prejšnji generaciji, s 24 stezami PCIe 4.0.

Uvodna serija nastopi 5. novembra in bo vsebovala štiri modele: šestjedrnika Ryzen 5 5600X, osemjedrnika Ryzen 7 5800X, dvanajstjedrnika Ryzen 9 5900X in pa šestnajstjedrnika Ryzen 9 5950X. Frekvence so podobne ali celo nekaj nižje kot prej, medtem ko to pot zgolj 5600X pade v 65-vatni razred. Ta hip v podjetju še nočejo govoriti o morebitnih drugih modelih v družini, kot bo verjetno nekoč 5700X. Opazna sta dva detajla v poimenovanju. Najprej preskočena številka 4000, saj so v AMDju končno priznali, da je prehitevanje s prenosniškimi APUji brca v piščal in povzroča samo zmedo, zato imajo novinci zase lastno tisočico. Drugič, očitno se poslavlja tudi razloček med modeli z in brez pripone X, saj slednjih ne bo več. In pa - Ryzeni 5000 bodo na počez čez ves repertoar približno petdeset dolarjev (brez davka) dražji od prejšnje generacije. V AMDju preprosto pravijo, da je prišel čas, da se pričnejo ceniti in svoje čipe prodajati glede na to, kamor spadajo - na sam prestol. Seveda pa bo potrebno na realne preizkuse počakati še slab mesec, kakor tudi na podrobnejši pogled v arhitekturo.

Pettisočke se bodo na štartu razumele z matičnimi ploščami serije 500, medtem ko bodo morali imetniki linije 400 čakati na posodobitve Biosa; prve preizkusne različice naj bi dobili šele v januarju. Za konec prireditve pa je šefica Lisa Su ponudila še dražilnik za 28. oktober, ko bo na redu še najava naslednjih Radeonov: pokazala je prve podobe kartic RX 6000, ki naj bi sodeč po prikazanih okvirnih preizkusih hitrosti menda dohajale Geforca RTX 3080. Še kak mesec bomo torej čakali, da vidimo, če je to res.