Intelovi namizniški procesorji Rocket Lake prispejo marca

Jurij Kristan

8. okt 2020 ob 07:36:59

V Intelu so potrdili, da naslednja družina procesorjev za namizne računalnike, s kodnim imenom Rocket Lake, prispe marca prihodnje leto. Poznala bo podporo PCIe 4.0, toda pobegi informacij pravijo, da bo še vedno napravljena v 14 nanometrih.

S septembrskim izidom CPUjev Tiger Lake so v Intelu pričeli kazati znake, da se nameravajo potegniti iz globoke luknje, v katero so jih pahnile težave z 10-nanometrskim proizvodnim procesom. Toda ker gre za prenosniške čipe, je velik del njihove zagrizene klientele z namiznimi računalniki ostal kot riba na suhem. Zdaj so v firmi potrdili, da bo na naslednjo generacijo igričarskih naprav potrebno čakati do "prvega četrtletja 2021". To se sklada s svežimi izpusti informacij, po katerih to pomeni "deseti teden prihodnjega leta". Procesorji nosijo kodno ime Rocket Lake, predstavljali bodo enajsto generacijo čipov Core in podpirali vodilo PCIe 4.0, ki smo ga vse do letos v Intelovi ponudbi pogrešali. Toda hkrati vse kaže, da bo šlo sicer za arhitekturo, povzeto po Tiger Lakovih jedrih Willow Cove, ki pa bodo napravljeni v starejšem, 14-nanometrskem proizvodnem procesu (++++), da bi podjetje tako lahko najbolje izkoristilo obstoječe industrijske kapacitete. Kako se bo takšen pristop obnesel, je veliko vprašanje; obetajo se boostani takti na 5 gigahercih, toda toplotno bodo takšni čipi brez dvoma zaostajali z AMDjevo ponudbo.

Pomenljivo je, da velikan novice ni podal na lastnih spletnih straneh, temveč jo je odstopil šefu igričarskega oddelka Johnu Boniniju, ki v objavi na Mediumu pravzaprav ni povedal nič posebno pametnega. Tako gre najverjetneje za poskus ukrasti nekaj pozornosti, kajti danes imajo v AMDju svojo močno pričakovano predstavitev procesorske arhitekture Zen 3, ki bi lahko njihovo prednost pred Intelom pošteno povečala. S tem malo povezan je še en nedavni pobeg podatkov: v divjini Sisoftove baze podatkov so se znašle številke platforme Alder Lake, ki bo hibridna procesorska arhitektura, zgrajena iz jeder dveh velikosti, Golden Cove in Gracemont (8+8), in naj bi prav tako prispela leta 2021. Medtem ko so v Intelu svojo prvo takšno zasnovo, Lakefield, namenili ultraprenosnikom, pa naj bi Alder Lake usmerili v zmogljivost, zato naj bi ga videli tudi v namiznih mašinah.