Umrl Samsungov predsednik

Matej Huš

26. okt 2020 ob 20:55:54

Včeraj je umrl Lee Kun-hee, ki je dolga leta vodil Samsung. Najbogatejši Korejec, po izboru revije Forbes najvplivnejši Korejec in zagotovo eden najbolj kontroverznih je bil zaradi utaje davkov in korupcije dvakrat obsojen, a na koncu obakrat pomiloščen. Svet ga pozna kot človeka, ki je Samsung spremenil iz nespoštovanega azijskega podjetja v globalno supersilo. Zadnjih šest let je bil zaradi infarkta v komi, razloga za smrt pa to pot niso razkrili.

Lee je podjetje prevzel leta 1987, ko je umrl ustanovitelj in njegov oče Lee Byung-chull. Tedaj je bil Samsung v očeh Zahoda azijsko podjetje, ki proizvaja ceneno elektroniko nizke kakovosti. Mikrovalovke so se kvarile, televizorji so bili (pre)poceni. Lee Kun-hee se je odločil, da bo podjetje predrugačil. V javnosti krožijo zgodbe, verjetno apokrifne, kako je pred zaposlenimi na kup zvlekel Samsungove telefone in jih zažgal, ker da so bili tako zanič. Podjetje je načrtno vlagalo v razvoj in danes je Samsung najpomembnejše korejsko podjetje in globalni igralec. Sprva se je uveljavilo kot proizvajalec pomnilniških čipov, nato zaslonov oziroma monitorjev, danes pa še kot proizvajalec pametnih telefonov. Kakor je pametni telefon pokopal Nokio, je Samsungu prinesel drugo pomlad.

Lee je na čelu podjetja ostal do leta 1998, nato pa so ga umaknili v podružnico Samsung Electronics. A v resnici je bil ves čas glava chaebola, ki ga ni spodnesel niti korupcijski škandal. Čeprav je bil leta 1996 obsojen zaradi podkupovanja predsednika države, je bil kasneje pomiloščen. Enako se je zgodilo leta 2009, ko so ga pomilostili obsodbe zaradi davčne utaje iz leta 2008. Hitro se je vrnil na čelo podjetja in v Mednarodni olimpijski komite in lobiral za zimske olimpijske igre 2018 v Južni Koreji. Predsednik je bil kasneje obsojen zaradi prejemanje podkupnine, zaradi česar je bil pomilostil Leeja.

Samsung ni bil nikoli le podjetje z elektroniko, kakor ga poznamo v Evropi. Chaeboli so ogromni konglomerati, ki obvladujejo celotne vertikale. Samsung ima ali je imel v lasti zavarovalnice, ladjedelnice, tovarne elektronike, banke itd. Lee je bil s skoraj 20 milijardami evrov premoženja dedič uspeha v obeh pomeni besede - podjetje je resda podedoval, a ga je močno spremenil in razvil. V javnosti se tudi pred boleznijo ni veliko pojavljal, saj je veljal za samotarja. Podjetje je že zadnja leta vodil njegov sin, ki je bil prav tako obsojen zaradi korupcije.