Kljub petletni zaporni kazni Samsungov izvršni direktor izpuščen po enem letu

Matej Huš

5. feb 2018 ob 18:33:15

Lanskega avgusta je bil Samsungov izvršni direktor, sin in dedič lastnika podjetja, Lee Jae-yong zaradi korupcije, poneverbe, prikrivanja in krivega pričanja obsojen na pet let zaporne kazni. Manj kot leto dni pozneje je Lee zapustil zapor, saj mu je sodišče izdatno znižalo kazen. Po današnji izpustitvi Leeja so Korejci besni, saj je to novi v vrsti dokazov, da je dinastija ustanovitelja Samsunga nedotakljiva. Leejv oče in sin ustanovitelja, Lee Kun-hee, je bil kar dvakrat obsojen zaradi korupcije, a ni v zaporu preživel niti dneva, saj ga je predsednik pomilostil. V Koreji podjetje zaradi svoje moči in vpliva imenujejo kar Republika Samsung.

Višje sodišče v Seulu je najprej Leejevo kazen zaradi poneverbe in podkupovanja razpolovilo s petih let na dve leti in pol, nato pa spremenilo kazen v pogojno s preizkusno dobo štirih let. Pomemben dejavnik je bilo dognanje, da so podkupnine znašale le 3,3 milijona dolarjev in ne 8 milijonov dolarjev, na kolikor jih je ocenilo prvostopenjsko sodišče. Dodaten argument je vpletenost nekdanje predsednice Park Geun-hye, ki naj bi Leeja prisilila v podkupovanje.

Če Lee v naslednjih štirih letih ne bo storil novega kaznivega dejanja, bo torej ostal na prostosti. Lee je bil za zapahi od lanskega februarja, najprej v priporu in kasneje v zaporu. Lee se je v izjavi opravičil, da ni pokazal svoje najboljše strani, in dodal, da je preteklo leto preživel v razmišljanju o svojih dejanjih. Njegova prva poteza je obisk očeta, ki je leta 2014 doživel infarkt.

Leejeva obramba je že napovedala pritožbo, saj se bodo zavzemali za popolno odpravo obsodbe. Tožilstvo še ni sporočilo, kako bodo ravnali.

Medtem še vedno poteka sojenje nekdanji korejski predsednici, ki so jo z ustavno obtožbo odstavili marca. Obtožujejo jo hude korupcije, zaradi česar ji grozi dosmrtna ječa. To je pomemben postopek, ker v njem dokazujejo tudi, ali je nekdanja predsednica Parkova pritiskala na Samsung, naj sponzorira nekatere zasebne projekte, denimo jahalno šolo za njeno hčer.