Zaradi sprejemanja Samsungovih podkupnin nekdanji južnokorejski predsednik obsojen na 15 let zapora

Matej Huš

7. okt 2018 ob 13:39:09

Južnokorejsko sodišče je nekdanjega predsednika te države obsodilo na 15 let zaporne kazni zaradi sprejemanja podkupnin in poneverb. Ko je bil Lee Myung-bak na oblasti, torej med letoma 2008 in 2013, je od Samsunga prejel za okrog pet milijonov evrov podkupnin. V zameno je deloval v prid podjetja, med drugim je pomilostil predsednika podjetja Lee Kun-hee, ki je bil leta 2009 obsojen zaradi poneverb in utaje davkov.

Zgodba o korupciji v Samsungu in vrhu korejske politike ima dolgo zgodovino. Lee Kun-hee je bil predsednik podjetja v letih 1987-2008. Leta 1996 je bil prvikrat obsojen zaradi korupcije, leta 2009 pa še zaradi utaje davkov. Leta 2008 je moral zaradi afere s črnim fondom tudi odstopiti. Toda kmalu zatem ga je tedanji predsednik Lee Myung-bak pomilostil. Uradno je to storil, da je lahko ostal na položaju v olimpijskem komiteju in vodil južnokorejsko kandidaturo za letošnje zimske olimpijske igre. In se je leta 2010 Lee Kun-hee spet zavihtel na vrh podjetja in tam ostal do leta 2014, ko ga je po kapi nadomestil njegov sin Lee Jae-yong. Ta je bil lani obsojen na pet let zapora zaradi korupcije, poneverbe, prikrivanja in krivega pričanja, a so ga po slabem letu pogojno izpustili. Sedaj obsojenega predsednika Južne Koreje je leta 2013 nasledila Park Geun-hye. Tudi ta je bila v postelji s Samsungom, zato jo je sodišče letos obsodilo na 24 let zaporne kazni zaradi korupcije.

Vrnimo se k Lee Myung-bak, ki je bil v petek obsojen na 15 let zapora. Sodišče je ugotovilo, da je poleg prejemanja podkupnin od Samsunga prikrival lastniški delež v Hyundaiu, kjer je bil zaposlen pred vstopom v politiko. Iz podjetja je s poneverbami izvlekel 18 milijonov evrov. To je že četrti južnokorejski predsednik, ki je bil obsojen zaradi korupcije. Chun Doo-hwan (na oblasti 1980-1988) in Roh Tae-woo (1988-1993) sta bila leta 1997 prav tako obsojena zaradi korupcije, a sta bila kasneje pomiloščena. Trenutni predsednik Moon Jae-in je zato kot prioriteto svojega mandata izpostavil izkoreninjene korupcije. To bo težko, saj velika korejska podjetja obvladujejo družine, lastništvo pa je zelo prepleteno. Tudi Samsung dandanes vodi vnuk njegovega ustanovitelja.