Dediči Samsungovega šefa bodo plačali 60-odstotni davek na zapuščino

Matej Huš

29. apr 2021 ob 20:51:16

Ker ima Južna Koreja takoj za Japonsko drugi najvišji davek na dediščino, kjer najvišja stopnja za znaša 50 odstotkov (za delnice v vrednosti nad 30 milijard vonov oziroma 22 milijonov evrov), k čemur se prišteje še 10 odstotnih točk, če gre za največjega delničarja podjetja, je po lanski smrti Samsungovega dolgoletnega predsednika in največjega lastnika Lee Kun-heeja v zraku viselo vprašanje, kako bodo dediči odplačali davek, ki bi lahko korenito razredčil njihov delež v podjetju. Lee Kun-hee je zapustil za 17 milijard evrov premoženja, v glavnem kot lastniški delež v štirih Samsungovih podjetjih. Sedaj je prispel račun.

Dediči bodo morali plačati 8,9 milijarde evrov davkov (12 bilijonov vonov), kar predstavlja enega največjih zneskov v državi in na svetu, ter ustreza štirikratniku povprečnih letnih prihodkov od davka na dediščine v Južni Koreji. To predstavlja več kot polovico dediščine. Znesek je po zakonodaji moč poravnati v šestih obrokih, kar na primer počnejo dediči LG Groupa, ki odplačujejo 670 milijonov evrov davka. Za tak režim so se odločili tudi dediči Samsunga, ki bodo davek odplačali na različne inovativne načine.

Obsežno zbirko 23.000 umetnin, v kateri so tudi dela Dalíja, Moneta in Picassa, bodo podarili južnokorejskih muzejem. Vredna je okrog dve milijardi evrov. Nekaj bodo namenili tudi boju proti nalezljivim boleznim, raku in redkim boleznim. Zgradili bodo infekcijsko kliniko. Preostanek bodo plačali v šestih obrokih v obdobjih petih let. Ob tem so dediči poudarili, da je to njihova dolžnost in državljanska obveza, da plačajo vse davke. Večino denarja naj bi si zagotovili z bančnimi posojili, ki jih bodo odplačevali z dobički iz podjetij v krogu Samsunga. Analitiki pričakujejo, da bodo nekaj delnic tudi odprodali.

Ta hip še ni znano, kako si bodo sin Lee Jae-yong, ki trenutno vodi Samsung, dve hčeri in žena razdelili premoženje. Od tega je odvisno, kdo in kako bo obvladoval podjetje. Čeprav Lee Kun-hee ni imel v lasti polovice delnic, je z različnimi holdingi in hčerinskimi družbami de facto obvladoval celotni konglomerat Samsung. Po zakonu ženi pokojnika pripade tretjina dediščine, preostanek pa otrokom, a v južnokorejskih podjetjih pogosto sklenejo drugačne dediščinske dogovore, da lahko najstarejši sin ohrani nadzor nad podjetjem.

Samsungovi lastniki imajo sicer v Južni Koreji precej težav z negativno podobo v javnosti. Lee Kun-hee je bil že leta 1996 obsojen zaradi korupcije, a so ga kasneje pomilostili. Leta 2009 je bil ponovno obsojen davčne utaje, a so ga zopet pomilostili. Njegov sin ima prav tako težave z zakonom, saj je bil letos obsojen za zaporno kazen zaradi podkupovanja. Lee Kun-hee je podjetje podedoval od svojega očeta in ustanovitelja Lee Byung-chulla, a ga je bistveno reformiral in zgradil moderen chaebol, ki je imel v lasti zavarovalnice, ladjedelnice, tovarne elektronike, banke itd.

Samsung ustvari petino južnokorejskega izvoza in letno ustvari 26 milijard evrov dobička. Lee Jae-yong, sin Lee Kun-heeja, ki podjetje vodi od leta 2014, ko je očeta zadela srčna kap, ima v lasti 0,7 odstotka podjetja Samsung Electronics in 17,5 odstotka Samsung C&T. Skupaj z manjšimi deleži ostalih družinskih članov prek zapletenih lastniških povezav (Samsung C&T ima v lasti 5 odstotkov Samsung Electronics in 19,3 odstotka Samsung Life, Samsung Life ima v lasti 8,5 odstotka Samsung Electronics) v celoti obvladuje podjetje. Sedaj se bo dedovalo še 4,18 odstotka Samsung Electronics in še 0,08 odstotka prednostnih delnic, 20,7 odstotka Samsung Life, 2,88 odstotka Samsung C&T in 0,01 odstotka Samsung SDS.