Twitter pred volitvami zaostruje boj proti neresnicam

Matej Huš

10. okt 2020 ob 17:36:04

Upravljavci družbenih omrežij se predvolilnega dogajanja niso še nikoli tako bali kakor letos. Leta 2016 jih je plaz ruskih in ameriških dezinformacij pred ameriškimi predsedniškimi volitvami ujel docela nepripravljene, zato se letos odločno pripravljajo na zajezitev podobnih praks. Najaktivnejši je Twitter, ki je prvi začel ofenzivo proti dezinformacijam. Preizkušajo različne načine: od možnosti omejitve komentiranja do jasnega označevanja dezinformacij. Sedaj pa Twitter napoveduje še ukrepe za omejitev hitrega širjenja informacije; ti bodo začasne narave in se bodo iztekli po ameriških predsedniških volitvah.

Trenutno Twitter označuje kot dezinformacije objave politikov, če vsebujejo neresnice. Lotil se je tudi posnetkov in fotografij, kadar so zloženi za namen manipulacij. Političnih oglasov že leto dni ne sprejemajo. Od 20. oktobra bo poobjavljanje (retweet) upočasnjeno tako, da tega uporabnik ne bo mogel storiti takoj, temveč bo moral nekoliko počakati. Če bo vsebina, ki jo želi poobjaviti prepoznano neresnična, ga bo Twitter na to tudi opozoril. Informacije o tem, kdo je zmagal na volitvah, bodo do objave preverljivih rezultatov označene kot špekulativne.

Iz podjetja pojasnjujejo, da želijo z dodatno upočasnitvijo poobjavljanja uporabnike vzpodbuditi k temu, da pred slepim deljenjem dodajo še svoje misli. Seveda bo še vedno možno poobjavljati brez dodatnega komentarja, le nekoliko dlje bo treba počakati. Povedali so, da ima Twitter ključno vlogo pri zaščiti javne razprave o volitvah, zato vse deležnike pozivajo k odgovornemu ravnanju, k čemur bo Twitter prispeval po svojih močeh. Iz Bele hiše se je že odzval ameriški predsednik Donald Trump in napovedane spremembe označil kot izjemno nevarne za demokracijo. Tiskovna predstavnica njegove kampanje je dejala, da želijo tehnološka podjetja liberalnih obalnih elit iz Silicijeve doline vplivati na volitve z utišanjem trenutnega predsednika. Trump je med najbolj aktivnimi politiki pri uporabi Twitterja - ko so ga odpustili iz bolnišnice, je v enem večeru objavil ali poobjavil približno 40 objav.