Twitterjevi algoritmi imajo raje objave desnega spektra

Matej Huš

22. okt 2021 ob 21:41:30

Twitter je objavil rezultate raziskave lastnega raziskovalnega oddelka, s katero so želeli ugotoviti, ali daje Twitter enake možnosti za širjenje svojih idej politikom s celega spektra. Primerjali so doseg v ZDA, na Japonskem, v Veliki Britaniji, Franciji, Španiji, Kanadi in Nemčiji. Odkrili so, da v vseh preiskovanih državah razen Nemčiji desnica uživa več podpore Twitterja pri razširjanju idej in zagotavljanju dosega. To velja za politike iz glavnega toka, medtem ko skrajna desna ali leva stališča ne dobivajo podpore pri širjenju.

Raziskave so se lotili, ker so politične debate na Twitterju pomemben in velik del ekosistema. Ne le politiki, tudi organizacije in državljani o tem veliko objavljajo, doseg teh debat pa je znaten in vpliva na dinamiko v družbi. Povod pa je ureditev objav na začetni strani, ki je bila sprva kronološka v obrnjenem vrstnem redu (najprej najnovejše), sedaj pa Twitter omogoča (in do neke mere vsiljuje) algoritemsko prikazovanje objav, ki bi po njihovem mnenju posameznega uporabnika najbolj zanimale. To vključuje tako ljudi, ki jim sledimo, kakor tudi sorodne vsebine. S tem je Twitter dobil bistveno močnejši vpliv na to, kar uporabniki dejansko gledajo in katere vsebine dobijo več pozornosti. Z močjo pa pride odgovornost (ali pa globe).

Analizirali so več milijonov objav od 1. do 15. avgusta 2020. Pri tem so gledali tako objave višjih politikov kakor tudi vsebine medijev. Politično pripadnost posameznih politikov in usmerjenost medijev so povzeli po javno dostopnih podatkih (AllSides in Ad Fontes Media), po katerih je na primer Reuters nevtralen, The LA Times zmerno levo usmerjen, Fox News pa desno. Ugotovili so, da algoritmi preferirajo vsebine, ki imajo politični predznak za razliko od nevtralnih, pri čemer desne vsebine bolj od levih. Enak efekt je opazen tudi pri objavah politikov.