Florida spletnim platformam ne bo dovolila odstraniti profilov politikov

Matej Huš

24. maj 2021 ob 23:21:50

Na Floridi so kot prvi v ZDA sprejeli zakon, ki upravljavcem družbenih omrežij omejuje načine za regulacijo vsebin na platformah. Prepovedano bo trajno blokirati politike in kandidate z družbenih omrežij, kar se je denimo zgodilo prejšnjemu ameriškemu predsedniku januarja letos. Omrežja, ki bi v prihodnosti na podoben način odstranile profile politikov in kandidatov, bodo oglobljena. Zakon je nastal kot neposredni odgovor na januarske dogodke.

Odslej bo prepovedano za več kot 14 dni onemogočiti dostop do profila vsem, ki kandidirajo za funkcije na ravni zvezne države. Globe bodo znašale do 250.000 dolarjev na dan. Zakon prav tako prepoveduje prioritiziranje vsebin, ki jih producirajo novinarske hiše določene velikosti. Razlog je domnevna cenzura članka iz New York Posta lani jeseni. Odslej bodo morala podjetja jasno definirati, kakšna pravila za umik vsebin veljajo.

Floridski republikanski guverner Ron DeSantis je dejal, da želijo s tem Floridčanom zagotoviti zaščito pred elitami iz Silicijeve doline. Dodal je, da bodo veliki tehnološki giganti kaznovani, če bodo cenzurirali z različnimi vatli in diskriminirali v prid ideologije Silicijeve doline. Vse od januarske blokade tedanjega ameriškega predsednika na družbenih omrežij, k čemur je izdatno prispeval vdor v stavbo kapitola, si nekatere ameriške zvezne države prizadevajo omejiti možnost tehnoloških velikanov, da omejujejo in moderirajo objave na svojih omrežjih. Trenutno je v več zveznih državah v obravnavi več kot sto zakonskih predlogov, ki si prizadevajo za podoben rezultat. Poleg pritiska na družbena omrežja si na Floridi prizadevajo tudi otežiti glasovanje na volitvah.

Nasprotniki nove zakonodaje poudarjajo, da krši prvi amandma, ki v ZDA velja tudi za pravne osebe. Pričakovati je, da bodo o ustavnosti zakona na koncu odločili na sodišču.