Facebook bo pred ameriškimi volitvami okrepil boj proti neresnicam

Matej Huš

5. sep 2020 ob 18:58:05

Letošnje predsedniške volitve v ZDA bodo prelomne, ker še nikoli ni tako velik del prebivalstva in volilnih upravičencev tako velikega dela informacij dobilo z družbenih omrežij. Ta se svojega vpliva zavedajo in čeprav se že dlje časa vsaj na deklarativni ravni borijo proti lažnim novicam, ki dokazano vplivajo tudi na rezultate volitev, so letos šele letos okrepili svoja prizadevanja in začeli javno žigosati lažne objave politikov ali jih celo odstranjevati. V mesecu dni pred novembrskimi volitvami bodo svoje dejavnosti še okrepili, je Mark Zuckerberg zapisal v dolgem sporočilu za javnost.

Pojasnil je, da bo Facebook vzpodbujal odhod na volitve (v ZDA se je marsikod treba aktivno registrirati za volitve), dostop do resničnih informacij in boj proti dezinformacijam. V zadnjem tednu pred volitvami ne bodo več dovolili objavljanja novih političnih oglasov, ker ne bo dovolj časa za njihovo preverjanje. Še vedno pa bo možna objava starejših oglasov, ki so preverjanje pred tem. Vsi oglasi bodo namreč na voljo v Ads Library, kjer jih bo lahko kdorkoli, zlasti pa novinarji in preverjevalci dejstev (fact-checkers) proučili. Aktivno bodo odstranjevali tudi dezinformacije glede volitev (npr. do kdaj je možno glasovanje po pošti), katerih namen bi bil vplivati na volilno udeležbo. Omejili bodo tudi funkcijo posredovanja sporočil v Messengerju, podobno kot velja v WhatsAppu. Ker se dezinformacije še posebej širijo v takšnih verižnih sporočilih med skupinami, bodo omejili, koliko ljudem lahko naenkrat posredujemo informacije glede volitev. Okrepili bodo prizadevanja za odstranjevanje skupin in strani na Facebooku, kot so QAnon, razne milice in podobni akterji, ki bi lahko sprožili nasilje ali nerede. Facebook že sedaj sproti čisti te skupine, a gre za sorazmerno novo prakso. Dolga leta jih je toleriral, QAnon pa je na primer prepovedal šele julija letos.

V praksi to pomeni, da bo Facebook zgolj simbolično nastopil proti zavajanjem in neresnicam. Pred zadnjim tednom bo namreč dovoljeno objavljati vse. Seveda bodo te vsebine slej ko prej preverjene, a to traja in morda ne bo časa za vse. Tudi vsebine, ki se naposled označijo kot neresnične, v vmesnem času vidi veliko število ljudi.