Microsoft predstavil prenosnike Surface Laptop Go

Jurij Kristan

3. okt 2020 ob 21:49:40

Letošnja Microsoftova jesenska predstavitev je bila v primerjavi z lansko precej manjša; ob posodobljenem hibridu Surface Pro X in nekaj kosih periferije je bila poglavitna najava linija cenejših prenosnikov Surface Laptop Go ... ki pa vseeno niso tako zelo cenejši.

V koronakrizi je postal širši dostop do spodobnih prenosnih računalnikov še prav posebna vrednota in v Microsoftu so se očitno zavedli, da je večina modelov njihove znamke Surface za študentarijo in šolarje preprosto predraga. 13. oktobra tako v trgovine pošiljajo prenosnike Surface Laptop Go, ki naj bi bili cenejša alternativa - vsaj če upoštevamo vstopno inačico, ki bo pri nas na voljo za okoli 600 evrov. Zadevo poganja Intelov štirijedrni procesor Core i5-1035G1, zatakne pa se že pri pomnilniku, ki ga je v najcenejšem modelu zgolj 4 GB, in podatkovni shrambi eMMC velikosti 64 GB. Takšna naprava je precej neuporabna, zato je bolje vstopno točko postaviti bližje 800 evrom, kjer dobimo 8 GB Rama in 128 GB pogon SSD. Zaslon je 12,4-palčni dotikabilni, z ločljivostjo 1536×1024. Naprava vsebuje tudi Wi-Fi 6, medtem ko naj bi baterija zdržala kar 13 ur. V nasprotju z drugimi Surfaci se je ne bo dalo odklepati z obrazom, imajo pa vsi modeli razen vstopnega (!) vgrajen čitalnik prstnih odtisov.

Poglavitna nadgradnja dvoživke Surface Pro X z Okni na Armu je zmogljivejši sistemski čip SQ2, o katerem pa dosti niso povedali. Po govoricah sodeč naj bi bil precej blizu nedavno najavljenemu Snapdragonu 8cx Gen 2. Razen tega naj bi baterijo pognali do 15-urnega trajanja in dodali platinasto barvo, začuda pa še vedno vztrajajo pri LTE modemu. Nova zmogljivejša različica s čipom SQ2 bo stala poldrugega tisočaka dolarjev (brez davka), morebitna dobavljivost pri nas pa še ni znana. Bolj zanimiva najava za uporabnike PCjev na Armu se tako vrti okoli dodajanja emulacije za 64-bitno x86 programje. Doslej je Microsoftov emulator namreč lahko nativno poganjal zgolj 32-biten softver. Nova zmogljivost prihaja novembra skozi Windows Insider Program v beta testiranje.