Microsoft predstavil osvežitve družine Surface, vključno z novimi slušalkami in Androidnim telefonom

Jurij Kristan

3. okt 2019 ob 19:35:45

Na predstavitvi v New Yorku so pri Microsoftu pokazali posodobitve prenosnikov in tablic Surface, pa tudi vrsto presenečenj - pametne slušalke Surface Earbuds, dvozaslonsko tablico Surface Neo z novo verzijo Oken ter dvozaslonski Androidni telefon Surface Duo.

Pod značko Surface je Microsoft pred sedmimi leti lansiral svoje istoimenske prenosniške "dvoživke", toda skozi leta se je udomačila kot tista uspešna linija uporabniškega hardvera iz Redmonda, ki ni Xbox. Sem sedaj sodijo tudi delovne postaje Studio in dotikabilne stenske table Hub, od lanskega leta pa celo slušalke Headphones. In glede na včerajšnjo navdušujočo predstavitev v New Yorku (skrajšan posnetek) inženirjev v podjetju inovativni elan še ni zapustil, kajti linija bo dobila še več zelo zanimivih članov.

Začnimo pri največjem presenečenju: pametnem telefonu Surface Duo, na katerem teče - Android. Z njim Microsoft vnovič poskuša vstopiti na področje telefonov po tem, ko je predlani evtanaziral OS Windows 10 Mobile. Toda v nasprotju z lanskimi govoricami, ki so sicer zadele, da gre za dvozaslonsko napravo, bo operacijski sistem Googlov. V Redmondu so se očitno odločili, da bodo raje tekmovali na polju aplikacij in same strojne opreme. Duo je torej poklopni telefon z dvema zaslonoma - in ne enim upogljivim kot Samsungov Fold. Ekrana sta velika po 5,6 palca in ju je mogoče zasukati za poln krog ter napravo uporabljati na poljuben način, denimo kot tablico ali "knjigo". V notranjosti je trenutno Snapdragon 855, kar pa ni finalno, kajti Duo predvidoma prispe šele prihodnji božič, se pravi 2020. Do takrat naj bi inženirji in predvsem razvijalci aplikacij izkušnjo izpilili dovolj, da ta telefon ne bo končal v pozabi kot pretekli podobne sorte.

V večzaslonskost v Microsoftu evidentno polagajo znatne upe, kajti naslednji izpostavljeni prototip sliši na ime Surface Neo in je dvozaslonski dva-v-enem, se pravi križanec med tablico in laptopom, ki spominja na stari prototip Courier. Na njem teče povsem nova različica Oken - Windows 10X, namenjena prepogljivim oziroma poklopnim napravam vseh vrst. Zaradi tega je prirejena dotikabilnosti in poganjanju različnih programov na vsakem od zaslonov, povsem spremenjen je tudi meni Start, ki nima več živih ploščic. Neo ima prav tako 360-stopinjski tečaj kot Duo, le da sta ekrana velika po 9 palcev. Zanimiva je dodatna modrozoba tipkovnica, ki se jo lahko z magneti pritrdi preko dela spodnjega zaslona; v tem primeru se njegov preostanek spremeni v mini zaslonček ali "WonderBar", ki se kontekstualno odziva na aktivno aplikacijo. Za nameček bo v njem tiktakal prihajajoči Intelov procesor Lakefield, se pravi prva implementacija tehnologije 3D čipov Foveros. Žal ne o Neu ne o Lakefieldu še ne vemo dosti več, saj tudi ta naprava pride šele čez dobro leto.

Slušalke Surface Earbuds kažejo, da področje pametnih ušesnih napravic zares postaja eno od pomembnih bojišč uporabniške elektronike. V nasprotju z nedavno najavljeno Amazonovo različico je Microsoftova precej elitističen primerek, z nalepko 250 dolarjev (vse cene so brez davka). V zameno so Earbuds nabasane z elektronsko pametjo, osrediščeno predvsem okrog njihovega ekosistema, saj znajo govor v realnem času pretvoriti v tekst za Office 365 in prevajati. Začuda je videti, da ne poznajo dušenja hrupa, bo pa bržkone navdušila baterija, ki naj bi zmogla osem ur pogovarjanja. Prispejo decembra.

Celo pričakovane posodobitve navadnih tablic in prenosnikov niso minile brez presenečenj. Poleg Surfaca Pro 7, ki je dobil vtič USB-C ter Intelov CPU desete generacije, so namreč najavili Surface Pro X z Armovim sistemskim čipom in Okni 10. Čip SQ1 je napravljen v sodelovanju s Qualcommom, se pravi na osnovi Snapdragona, in z dodatnim vezjem za strojno učenje. V primerjavi s telefoničnimi je očitno precej navit, saj deluje pri sedmih vatih, kar naj bi Surface Pro X napravilo trikrat učinkovitejšega od šestice. Pro X zato ni varčna in šibka naprava kot pretekli Microsoftovi poskusi z Armovimi vezji, temveč premijska delovna mašina. Kako se rešitev obnese, bomo videli 2. novembra, ko dospe v zameno za tisočaka in navzgor.

Veja prenosnikov medtem dobiva tretjo inačico. Surface Laptop 3 prispe 22. oktobra, in sicer v dveh izvedenkah. Tako 13,5- kot 15-palčna bosta lahko nosili Intelov zadnji CPU Ice Lake in USB-C, nepričakovana pa je bila dodatna 15-palčna različica, v kateri je posebej Surfacu prirejena inačica AMDjevega APUja Ryzen 3000! Se pravi, gre za CPU arhitekture Zen+, spojen z grafiko Vega. To je prvo sodelovanje AMDja in Microsofta pri Surfacih, ki je bržkone tudi posledica izkušenj z Xboxi. Za Surface Laptope 3 bodo ravno tako zahtevali od tisočaka dolarjev navzgor.