Microsoft osvežuje linijo Surface

Jurij Kristan

14. okt 2022 ob 07:57:22

Pri Microsoftu so pomladili ponudbo prenosnih računalnikov in hibridov Surface Laptop, Surface Pro in po štirih letih celo tudi namizniškega Surface Studio 2. Nadgradnje se skoraj v celoti tičejo procesnega drobovja in vsebujejo tudi kakšen korak nazaj.

Microsoftov letošnji dogodek, namenjen znamki računalnikov z dotikabilnimi zasloni Surface (krajši video povzetek), je bil na moč podoben mnogim prejšnjim - v smislu, da so bile predstavljene naprave navzven praktično neločljive od preteklih. Kompaktni prenosnik Surface Laptop 5 ostaja v 13,5- in 15-palčnem formatu kot štirica. Surface Pro 9 je oblikovno neločljiv od osmice, le ohišja so pridobila več barvnih kombinacij. Namizniški računalnik za oblikovalce Surface Studio 2 Plus ima tri nove vtičnice Thunderbolt 4. Posodobitve so skoraj v celoti omejene na čipe v napravah. Oziroma še natančneje: na Intelove čipe. Surface Laptop 5 namreč izgublja možnost izbire AMDjevih procesorjev, kar je nekam slaba popotnica, ker so se ti pri štirici res izkazali. Tako na voljo ostanejo Intelovi CPUji dvanajste generacije, od Core i5-1235U na spodnjem delu pa do Core i7-1255U. 13,5-palčnik v ZDA stane tisočaka (brez davka), 15-palčnik pa 1300 dolarjev, vse najavljene naprave bodo na voljo od 25. oktobra dalje.

Oblikovna konsolidacija je šla do te mere, da so liniji Surface Pro in Surface Pro X, v kateri so bile sicer različice z Armovimi čipi, sedaj združili pod Surface Pro 9 in sta med seboj navzven neločljivi; Armovo je moč zaslediti kot "Surface Pro 9 s 5G". V njej je nov sistemski čip SQ3, ki ga je podjetje razvilo v sodelovanju s Qualcommom in med drugim vsebuje zmogljivo enoto za pospeševanje strojnega učenja. Zaslon je povsod enak 13-palčni, 120-herčni panel s 2880×1920 pikami, enake so tudi pritikline v obliki pokrovk s tipkovnicami in pisal. Cenovne opcije spominjajo na Laptop 5; Intelovi Pro 9 se začnejo pri tisočaku, Armovi pa pri 1300 dolarjih. Odlika namizniškega Surface Studia 2+ ostaja dotikabilni 28-palčni zaslon ločljivosti 4500×3000 pik na priročnem držalu, vprašljiva pa ostaja notranjost. Štiri leta staro napravo so namreč posodobili zgolj do procesorja Core i7-11370H in grafične kartice Geforce RTX 3060, kar je razočaranje ob dejstvu, da stane približno pet tisoč evrov. A v podjetju se pridušajo, da bodo dizajnerji že vedeli, čemu si ga želijo.