Sedemletna prepoved vodenja podjetij za nekdanjega šefa Cambridge Analytice

Dare Hriberšek

25. sep 2020 ob 14:53:16

Britanski Urad za nesolventnost je Alexandru Nixu, nekdanjemu šefu SCL Elections, krovne družbe nekoliko bolj zloglasnega podjetja Cambridge Analytica, za sedem let prepovedal zasesti direktorsko mesto, pa tudi ustanoviti, promovirati ali upravljati podjetje. Kot razlog so navedli, da so v obsežni preiskavi ugotovili, da je SCL Elections več let ponujalo dvomljive politične storitve.

Konkretno je dopustil ali pa ukazal svojim podjetjem ponujati neetične storitve, med njimi tudi podkupovanje oz. zvabljanje v past, izvajanje kampanj za abstinenco volivcev, pridobivanje informacij za diskreditacijo političnih nasprotnikov in razširjanje anonimnih informacij v času političnih kampanj.

Nix v postopku obtožbam ni nasprotoval.

Spomnimo, afera Cambridge Analytica je izbruhnila, ko se je razvedelo, da so aplikacije na Facebooku dostopale tudi do podatkov o prijateljih uporabnikov (ki se tako sploh niso imeli možnosti zavarovati), podatke pa so potem uporabili za razvoj močnega orodja, ki je napovedovalo in tudi vplivalo na odločitve volivcev. To naj bi se zgodilo v ameriški predsedniški kampanji leta 2016 in v še nekaj primerih.

Facebook je zaradi škandala moral precej popraviti svoje upravljanje zasebnosti uporabnikov, afera pa jim je prinesla tudi kar nekaj sodnih postopkov. S 550.000 evri so jih denimo kaznovali v Veliki Britaniji, Italija z milijonom evrov, v ZDA pa je z Zvezno komisijo za trgovino (FTC) sklenil poravnavo, ki jih je stala pet milijard ameriških dolarjev, še sto milijonov kazni pa so skupili od tamkajšnje Agencije za trg vrednostnih papirjev (SEC), zaradi zavajanja delničarjev. Podoben sodni postopek pa trenutno še teče v Avstraliji, v njem pa Facebooku, glede na zadnje dogajanje, prav tako ne kaže najbolje.