Facebooku pet milijard dolarjev globe in 20 let nadzora

Matej Huš

24. jul 2019 ob 18:08:52

Facebook se je tudi uradno poravnal z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), da bo plačal pet milijard dolarjev globe zaradi kršenja pravice uporabnikov do zasebnosti. Poravnavo so najavili že pred dvema tednoma, saj pa je tudi uradno potrjena. Poleg višine so znane tudi ostale podrobnosti. Med drugim to, da je FTC glasoval po strankarski liniji, torej 3-2, ali naj poravnavo sprejme. Demokratska člana sta želela Facebook tožiti, medtem ko so republikanci potrdili poravnavo.

Glavni problem je, da je Facebook kršil zaveze iz leta 2012 glede zasebnosti. Sodu je dno izbila afera Cambridge Analytica, ko so aplikacije na Facebooku dostopale tudi do podatkov o prijateljih uporabnikov (ki se tako sploh niso imeli možnosti zavarovati), podatke pa so potem prodajali tretjim podjetjem. FTC je že napovedal tudi tožbo zoper podjetje Cambridge Analytica in globi, ki ju bosta morala plačati tedanji izvršni direktor Alexander Nix in razvijalec aplikacije Aleksandr Kogan. Prav tako bodo zanju veljale omejitve glede poslovnega udejstvovanja v prihodnosti.

Poleg tega bo Facebook sedaj vsaj 20 let pod nadzorom. V podjetju bodo morali vzpostaviti neodvisni odbor za zasebnost. Upravni odbor se bo moral vsako četrtletje sestati in proučiti poročilo tega neodvisnega odbora za zasebnost. Mark Zuckerberg kljub prevladujočemu deležu v podjetju ne bo mogel odpustiti članov odbora za zasebnost.

Za celoten konglomerat (vključno z WhatsAppom in Instagramom) bodo veljala nova, strožja pravila glede razkrivanja vdorov oblastem. V primeru, da bodo zaradi kakršnegakoli vdora ušli osebni podatki več kot 500 ljudi, bo moral Facebook to prijaviti v 30 dneh. Uporabnikom se seveda priporoča uporaba dvostopenjskega preverjanja pristnosti (two factor authentication), pri čemer Facebook ne bo smel več uporabljati tako zbranih telefonskih številk v komercialne namene.

Facebook je kaznoval tudi SEC (Agencija za trg vrednostnih papirjev), ki mu je naložil 100 milijonov dolarjev globe zaradi zavajanja investitorjev. Facebook je trdil, da so morebitni vdori hipotetični, čeprav so se že zgodili. Facebook v poravnavi s SEC-om ni priznal nobenih kršitev, bo pa plačal globo.

Facebook je v izjavi za javnost priznal nepravilnost in zagotovil, da se ne bodo mogle več ponoviti. Transparentnost in preglednost bosta novi vodili podjetja, obljubljajo pa več zasebnosti, dodatne varovalke, več nadzora, odgovornost in predvsem neodvisne preglede.

Ni pa Facebook edini, ki so se mu zatresle hlače. Pravosodno ministrstvo je včeraj napovedalo posebno preiskavo velikih tehnoloških družb zaradi suma kršitve protimonopolne zakonodaje. Imen niso omenjali, gre pa verjetno za Google, Facebook, Amazon in podobne. Ministrstvo domneva, da se zaradi pomanjkanja konkurence ta podjetja na trgu morda vedejo tako, da ovirajo konkurenco. Preiskava je sicer ločena od že začetih protimonopolnih postopkov, ki jih je pravosodno ministrstvo letos sprožilo proti posameznim podjetjem in v katerih se bo osredotočilo na konkretne kršitve.