Cambridge Analytica zaprla vrata

Matej Huš

2. maj 2018 ob 21:48:03

Zloglasno podjetje Cambridge Analytica, ki se je prebilo na naslovnice časopisov ob razkritju afere z zbiranjem profilov uporabnikov Facebooka, zaradi škandala zapira svoja vrata. Podjetje, ki je z uporabo spornih praks zbralo po najnovejših podatkih vsaj 87 milijonov profilov uporabnikov, je danes sporočilo, da so začeli postopek prisilnega prenehanja poslovanja zaradi insolventnosti. Poslovanje ustavljata tako podjetje SCL Elections Ltd kot tudi zloglasno hčerinsko podjetje Cambridge Analytica LLC.

Kljub temu bo podjetje dokončalo lastno preiskavo o dogodkih in še naprej sodelovalo z organi pregona, je dejal tiskovni predstavnik Clarence Mitchell. Dodal je, da je bilo podjetje v minulih mesecih tarča številnih obtožb. Podjetje je bilo kljub temu, da so sporne prakse zakonite in pogoste, tako očrnjeno, da je izgubilo praktično vse naročnike in stranke, je še dodal. Spomnimo, da je afera povzročila pravi vihar, saj je moral Facebookov izvršni direktor celo pričati pred Kongresom.

Zaradi tega je podjetje SCL Elections začelo postopke za prenehanje poslovanja. Izvršni direktor Alexander Nix je bil suspendiran že marca, ko je afera izbruhnila in ko je Channel 4 News objavil videoposnetek pod krinko, kjer je novinar na sestanku z Nixom povpraševal po storitvah nameščanja rezultata volitev, ki jih je Nix obljubljal.