Facebook sklenil poravnavo in poravnal pol milijona funtov globe v Veliki Britaniji

Dare Hriberšek

30. okt 2019 ob 19:02:19

Spomnimo, podjetje je lani skupilo najvišjo možno kazen, ki jo lahko izreče britanski informacijski pooblaščenec (Information Commissioner’s Office oz. ICO) in sicer zaradi svoje vloge v aferi Cambridge Analytica. Facebook se je tedaj na odločbo pritožil in zdaj z ICO pred sodiščem sklenil poravnavo.

V okviru poravnave podjetju ni bilo potrebno priznati svoje krivde, so se pa zavezali, da bodo poravnali 500.000 funtov kazni. Kazen je mila, a tedaj najvišja možna, ker je bilo dejanje - torej zloraba osebnih podatkov uporabnikov - storjeno pred majem 2018, ko je začel veljati GDPR. Po tem mejniku bi namreč podjetje v najslabšem primeru moralo poravnati 4% svojih letnih prihodkov.

Je pa poravnavo zaznamoval čudno spravljiv diskurz. Facebookov pravni zastopnik Harry Kinmonth je ob tem povedal, da je podjetje v preteklosti že sprejelo pomembne ukrepe za bolj restriktiven dostop in uporabo podatkov s strani razvijalcev aplikacij. Ter da ICO za zdaj ni našel dokazov, da so bili podatki uporabnikov Facebooka iz EU dejansko posredovani Cambridge Analytici. Facebook pa bo z ICO še naprej sodeloval pri razširjeni preiskavi o uporabi takih podatkov v politične namene.

Drugi človek ICO, James Dipple-Johnstone, pa je ob kopici floskul o pomembnosti zaščite osebnih podatkov izrazil veselje, da je Facebook ubral odločnejše korake pri varovanju uporabniških podatkov ter pričakovanje, da se je podjetje pri vsem skupaj tudi nekaj naučilo.